Gery Molenaar (links) en Joke Rademaker bij het VVV-punt dat zij vrijwillig bemannen.
Gery Molenaar (links) en Joke Rademaker bij het VVV-punt dat zij vrijwillig bemannen. Foto: Bob Awick

Fietsknooppuntenkaart wordt meest verkocht bij VVV-punt Huizer Museum

De VVV zit in Huizen in het Huizer Museum aan de Achterbaan. Het punt wordt bemand door vrijwilligers. Wat gebeurt er allemaal?

HUIZEN De VVV in Huizen zit in het Huizer Museum aan de Achterbaan. Het wordt bemand door vrijwilligers die ook achter de balie van het museum staan. Het zijn er 21 totaal. Joke Rademakers en Gery Molenaar zijn er twee van en zij vertellen over hun werk.

Het VVV-punt zit inmiddels al weer vijf jaar bij het Huizer Museum in. "Heel veel inwoners van Huizen lijken dat niet te weten. Ik hoor nog vaak dat mensen zeggen dat je daarvoor in het Gemeentehuis moet zijn, maar daar zit het dus al een tijdje niet meer", zegt Joke. In het museum staat een mooie stand van de VVV met folders, kaarten en dergelijke. Sommige kunnen mensen zo meenemen, andere kosten een paar euro. Ook staat er een infozuil waar bezoekers digitaal informatie op kunnen vragen. "De fietsknooppuntenkaart verkopen we als meeste. Er komen hier heel veel mensen op de fiets. Ook veel mensen op de elektronische fiets. Je merkt dat die flinke afstanden kunnen afleggen."

Duitsers

Als de vraag komt wat er in Huizen allemaal is te doen, vinden de dames dat best nog wel lastig om te vertellen. "Wij vinden dat je in ieder geval een wandeling in het Oude Dorp moet maken." Joke pakt de Wandelroute van het Huizer Melkmeisje erbij. "Die is inmiddels ook in het Duits vertaald op ons verzoek. De meeste toeristen die hier komen, komen namelijk uit Duitsland vandaan." Gery vult aan: "Er komen ook wel wat Belgen, maar Fransen en Engelsen nauwelijks. De meeste mensen komen overigens uit andere delen van Nederland." Ook het boekje met Fiets- en wandelroutes in Huizen is in het Duits vertaald. "Dat zijn beide uitgaven die gemaakt zijn in samenwerking met het RBT, het Regionaal Bureau voor Toerisme Gooi & Vechtstreek.
De toeristen verblijven in het Fletcher Hotel, op een boot in de haven, een camper of in de diverse Bed & Breakfast die Huizen rijk is. "We krijgen trouwens ook vaak vragen over fietsenverhuur en dat is in Huizen best lastig. Een fietsenwinkel is daarvoor natuurlijk een prima punt, maar die zijn tijdens de vakantie ook vaak dicht."
Andere dngen die de VVV-medewerkers in Huizen vaak aanbevelen aan toeristen die onze gemeente bezoeken zijn het Nautisch Kwartier, een fietsroute langs de beelden in Huizen, de prachtige natuur en het museum zelf. "Maar dat is niet voor iedere doelgroep gezicht. Niet iedereen houdt van een museumbezoek."

Wandeling

Vanuit de VVV zetten de vrijwilligers zich ook in om zelf nog dingen te organiseren. "We organiseren in de zomer twee keer per maand een wandeling door het Oude Dorp op zaterdag. Dat trekt ook bezoekers en daar komen mensen soms speciaal voor naar Huizen", vertelt Gery. "Ook organiseren we themawandelingen. Een Kris-kras wandeling dwars door Huizen, waar zelfs inwoners op plekjes komen die ze vaak niet kennen. Ook is er de WIjgert Kooij-wandeling. Deze Huizer architict heeft in de Wijgert Kooij een aantal kenmerkende huizen gebouwd. Ook voor deze wandeling is veel belangstelling." Joke: "We organiseren dit soort wandelingen ook op afspraak en op maat. Voor een uitstapje met het werk, vriendinnen of voor een verjaardag. We zorgen dan voor een leuke belevenis."

Wandelroute Huizer Melkmeisje ook in het Duits vertaald

Boot Almere

De vrijwilligers krijgen ook veel vragen over de boot naar Almere. "Vroeger is die er natuurlijk geweest en dat vonden mensen fantastisch. Die willen met hun fiets naar de overkant. Dat missen we wel hier", zegt Gery. Joke vult aan: "Er is wel een watertaxi, maar die moet je van te voren bellen en dat kost 11.50 euro voor een retour." Kinderen betalen 8,50 en de fiets kan dan iet mee.
"We hebben ook nog de Eemlijn die hier aanlegt. We hebben een drie jaar geleden een actie met de Eemlijn gehouden. Er lagen folders op de boot om Huizen te promoten met kortingen bij een aantal ondernemers. Zo hoopten we mensen het dorp in te krijgen. Veel fietsers nemen echter een lunchpakket mee en blijken niet echt het dorp in te komen. De boot legt aan op dinsdag, donderdag en zondag. Op zondag is hier alleen niets te beleven.

Riviercruiseschepen

Joke en Gery zijn enthousiast over hun werk bij de VVV. "Maar we zijn wel vrijwilligers. Dat wordt nog wel eens vergeten." Ze zijn wel heel erg betrokken en willen ook graag meepraten over de toeristische toekomst van Huizen. Zo denken ze al na over wat er in Huizen gaat gebeuren als er riviercruisseschepen aan gaan leggen in de haven. Joke: "We denken dat daar dan bijvoorbeeld een mobiel punt van de VVV moet komen, want daar komen de mensen natuurlijk aan land."
Ze hopen dat de wethouder ze binnenkort meer laat weten over wat nu precies de plannen zijn. "We willen ons daar graag voor inzetten en meedenken."

De VVV is geopend op dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. ZIe ook vvvhuizen.nl.