Op de botterwerf is er ook veel te beleven. Voor kinderen diverse activiteiten en je kunt meevaren met een botter.
Op de botterwerf is er ook veel te beleven. Voor kinderen diverse activiteiten en je kunt meevaren met een botter. Foto: Bob Awick

Thema Havenfestival Huizen zaterdag is 'Veiligheid op en in het water'

Havenfestival Huizen en het E-motion festival worden zaterdag gehouden bij de Oude Haven en in het Nautisch Kwartier. Er is van alles en nog wat te beleven.

HUIZEN Het Havenfestival Huizen staat zaterdag 16 september op het programma. Van 10.00 tot 17.00 uur vinden er tal van activiteiten plaats in de Oude Haven van Huizen en het Nautisch Kwartier onder het thema 'Veiligheid op en in het water'. Daarnaast is er het E-motion festival, waar alles draait om elektrisch rijden en duurzaamheid.

"Rond de Oude Haven en het Nautisch Kwartier belooft het zaterdag 16 september weer een drukte van belang te worden tijdens het Havenfestival van Huizen", stelt de organisatie. "Niet alleen vanwege de traditionele Bottermarkt waar bijna 150 standhouders hun opwachting maken om hun waren aan te prijzen, maar ook omdat de kade van de Oude Haven en de havenkom in het Nautisch Kwartier opgevuld wordt met een tiental oude sleepboten en een twintigtal andere bijzondere historische schepen. De Koninklijke Marine, Rijkswaterstaat, KNMR en de Rijkspolitie zullen de haven van Huizen aandoen met een keur aan grote en bijzondere schepen."

Zang, dans & varen

Zoals ook in eerdere jaren treden er ook nu de gehele dag diverse shantykoren op, zijn er klederdrachtdemonstraties, oude ambachten te bewonderen, kunnen de botterwerf en de smederij bezocht worden en kan men een vaartocht met een authentieke botter maken. "Op de Botterwerf is een speciale ruimte ingericht voor de jongste bezoekers. Er kan aan een 'bootje' geknutseld worden, er staan springkussens, ze kunnen op een simulator een vaartocht op een waterscooter maken, geschminkt worden of in een grote doorzichtige bal over het water lopen. Dit gebeurt onder begeleiding van de Stichting Kinderopvang Huizen. Ook kunnen ze bij de oude ambachten een eigen echt houten klompje schilderen. Voor het gebruikmaken van de kinderactiviteiten wordt een kleine vergoeding gevraagd ter dekking van de kosten."

Kinderen en zeilsport

Voor het eerst kunnen kinderen vanaf een jaar of zes, mits ze kunnen zwemmen, gratis kennismaken met de zeilsport. Tijdens de Optimist on Tour, een promotie van het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond, liggen er een 12 kleine zeilbootjes - Optimisten - klaar, waarmee onder deskundige begeleiding van een aantal instructeurs van de Watersportvereniging Gooierhaven een half uur gevaren kan worden in een afgezet deel van de Industriehaven. "Dit is een unieke kans voor kinderen om op een leuke manier kennis te maken met de zeilsport."

Kinderen kunnen gratis kennismaken met de zeilsport in een Optimist

Kofferbakverkoop

De Kunstmarkt, de oude ambachten, de kinderspelen en de palingroker zijn er ook weer. Daarnaast is dit jaar de Waterzuivering geopend. Er worden rondleidingen en voorlichting gegeven. Nieuw is ook de kofferbakverkoop door particulieren aan het begin van de Loskade. Dit jaar kunnen er ook helikopterrondvluchten gemaakt boven het Gooimeer en Huizen. De vluchten worden verzorgd door Heliwens.nl. Er kunnen vier passagiers per vlucht tegelijk mee in de helikopter. Wachtenden op een vlucht kunnen op een Segway rijden. Een vlucht reserveren kan via 085-4897651.

E-motion festival

Als klap op de vuurpijl is er dit jaar ook het E-motion festival, waar alles draait om elektrisch rijden en duurzaamheid. In het kader daarvan wordt om 10.00 uur in de Activity Zone door milieuwethouder Gerrit Pas het project Uw deelfiets gepresenteerd. Vanaf zaterdag kan er bij het busstation een deelfiets worden gehuurd. Verder rijdt er een elektrische bus. De voorlopige route Bestevaer-Zuiderzee-Eemlandweg-Graaf Wichman-Gooilandweg-Haardstedelaan-Ceintuurbaan-Naarderstraat-Karel Doormanlaan-Bestevaer. Halteplaatsen zijn die van Connexxion aan het Prins Bernhardplein en bij de Bestevaer (Lidl).

Havenfestival Huizen is een initiatief van Stichting Huizer Botters en het E-motion festival van Rob Bource.

Uitgebreide informatie over de activiteiten inclusief een programma en kaart zijn te vinden op havenfestivalhuizen.nl.

Vanwege het E-motion festival rijdt er een elektrische bus.