Veel basisscholieren luisterden naar Bernice Notenboom.
Veel basisscholieren luisterden naar Bernice Notenboom. Foto: José Vedder

Noordpoolacademie op Huizermaat

Huizen Leerlingen van zes verschillende basisscholen kwamen dinsdag, op de Dag van de Duurzaamheid, op bezoek bij Huizermaat. Bernice Notenboom was uitgenodigd om deze leerlingen te laten zien en horen hoe het met de opwarming van de aarde gesteld is en hoe zij zelf actief kunnen helpen om een betere leefomgeving te realiseren.

Tijdens een inspirerend verhaal van deze poolreiziger en klimaatjournalist zagen leerlingen vanaf groep 5 hoe de ijskap van de Noordpool langzaam aan het smelten is en hoorden zij uit de verhalen van Notenboom wat dit voor gevolgen heeft voor onze planeet. Vervolgens vertelden leerlingen van Huizermaat hoe zij zich inzetten voor een duurzame wereld. Joost Elffers uit 3 vwo raapt al vanaf zijn vierde jaar afval van de straat. "In zee drijven vijf eilanden van plastic, elk 34 keer zo groot als Nederland. Als iedereen elke dag plastic opruimt, zou het probleem van plastic in ons milieu veel minder groot zijn."

Rosan Honing uit 1 vwo was begin oktober bij een klimaattop voor kinderen, de KidsClimateConference. Dat is een evenement dat jonge mensen betrekt bij duurzaamheidsvraagstukken. "Ik douch altijd maar vijf minuten en ik doe altijd het licht uit als ik mijn kamer uitga." Volgens Honing helpen alle kleine beetjes.
Mayke Blokpoel en Nahzat Dostzada uit 6 vwo houden hun profielwerkstuk over plastic. Zij gaan samenwerken met basisschoolleerlingen en bedenken met hen duurzame acties om een mooiere samenleving met minder plastic te creëren.
Na al deze inspirerende verhalen gingen de basisschoolleerlingen zelf aan de slag. Ze brainstormden met elkaar welke concrete acties zij zelf kunnen ondernemen om tot een duurzame leefomgeving te komen. Op 12 december komen deze leerlingen weer terug naar Huizermaat voor de Noordpoolacademie-slotdag.