Het Geheugenhuis zoekt vrijwilligers

HUIZEN Versa Welzijn zoekt een aantal vrijwilligers voor het Geheugenhuis dat gevestigd is aan de Draaikom 2. In het geheugenhuis komen mensen met beginnende geheugenproblemen, mensen die zich eenzaam voelen en mensen met een lichtverstandelijke beperking.

De organisatie zoekt mensen die van mensen houden en het leuk vinden om een aantal uren per week deze mensen te begeleiden. Het gaat hierbij om gezamenlijk koffie drinken, spelletjes doen, gesprekken voeren, creatief bezig zijn, fietsen, wandelen enzovoort.

Alice Hornsveld en Sjoerd Zwaan zijn twee enthousiaste vrijwilligers die graag vertellen over hun ervaringen. Alice is er via Tijd voor Meedoen terechtgekomen. Ze werkte als vrijwilliger in de tuin van de Draaikom en wilde tijdens de wintermaanden, als haar groene vingers rusten, wel even bijspringen. Ze is er nooit meer weggegaan en is er nu al bijna twee jaar elke donderdag aanwezig.

Sjoerd bracht als vrijwilliger op de BelBus mensen van huis naar het Geheugenhuis. Hij reageerde positief op de uitnodiging om eens mee te maken wat zijn passagiers zoal doen nadat hij deze had afgezet. Dat is nu ruim een jaar geleden. Ook hij viel meteen voor de gezellige sfeer, de dankbaarheid en de tevredenheid die de mensen uitstralen. Alice vult spontaan aan: "Als je een lesje tevredenheid wilt, kom naar het Geheugenhuis!" Beiden geven aan dat ze dit stukje vrijwilligerswerk nog heel lang hopen te doen; ook al omdat het hun veel energie geeft.

Sjoerd vertelt hoe leuk het is om er van tijd tot tijd op uit te trekken, bijvoorbeeld naar het Singer Museum in Laren of naar Beeld en Geluid. Ook is er de mogelijkheid om op woensdagochtend te luisteren naar een muziek- en zanggroep elders in het gebouw en zachtjes mee te neuriƫn of mee te zingen met bekende nummers. Overigens geldt voor iedereen: niets hoeft, alles mag.

De belangrijkste eigenschap die vrijwilligers moeten hebben is dat ze van mensen houden en dat ze genieten van de activiteiten. De ochtenden en de middagen verlopen vooral ongecompliceerd en een hoogtepunt vormt altijd weer de lunch die de mensen met elkaar gebruiken en regelmatig ook zelf helpen klaarmaken.

Mogelijkheden

Wie graag meer wil weten over de mogelijkheden om zich als vrijwilliger aan het Geheugenhuis te binden is hartelijk welkom om een ochtend of middag mee te maken en de sfeer te ervaren. Voor het maken van een afspraak of meer informatie kan men terecht bij Henk Jolink, coƶrdinator GeheugenHuis, 06-29489938 of via hjolink@versawelzijn.nl.