In de nieuwe tentoonstelling 'Jong gekleed, oud gedaan' is onder andere klederdracht van jonge kinderen te zien.
In de nieuwe tentoonstelling 'Jong gekleed, oud gedaan' is onder andere klederdracht van jonge kinderen te zien. Foto: Huizer Museum

Alles draait in museum komende tijd om klederdracht

HUIZEN De komende tijd draait het om klederdracht in het Huizer Museum.

Vanaf 4 november start daar 'Jong gekleed, oud gedaan'. Deze tentoonstelling is mogelijk door het Netwerk Zuiderzeecollectie. Dit is een samenwerkingsverband van 22 organisaties die erfgoed van de Zuiderzee beheren. Het netwerk richt zich op het gezamenlijk vertellen van het veelomvattende verhaal over de Zuiderzee met diepgang, samenhang en dwarsverbanden. De deelnemende instellingen richten zich op een digitale presentatie van de collecties, het uitwisselen van kennis en ervaring, het stimuleren van bruikleen-verkeer en het realiseren van twee reizende tentoonstellingen: 'Jong gekleed, oud gedaan' en 'Boten bij de vis'. "Door onze krachten in dit netwerk te bundelen, kunnen we tentoonstellingen presenteren met een bijzonder gevarieerde collectie. Tijdens de ontwikkeling daarvan hebben we elkaar, als musea, echt verrijkt", vertelt Nienke de Wit van het Huizer Museum.
Na afloop van deze tentoonstelling wordt van 15 januari tot en met 15 april de schijnwerpers op de eigen klederdrachtcollectie gezet.

Daarnaast is er van 4 november tot 15 april creatieve kleding van Kasper Jongejan te zien onder de noemer 'Dracht & Pracht'. Hij vertaalt klederdracht naar eigentijdse dracht. Met zijn eerdere expositie 'Dracht!' in KAF Almere baarde hij landelijk opzien. Vijf originele looks voor mannen en vrouwen vormen een moderne aanvulling op de tentoonstelling 'Jong gekleed, oud gedaan' in het Huizer Museum. Kasper deed inspiratie op bij de klederdrachten van Marken en Huizen en bij Surinaamse, Antilliaanse en Marokkaanse etnische groepen. Zo zien we een eigentijdse klepbroek en hemdrok van denim en een futuristische unisekscape naar idee van een Marokkaanse djellaba.
Er is een jurk waarin diverse drachtuitingen zijn verwerkt, een outfit voor een jonge vrouw met een mix van sweatstof en kant, een op klederdracht gebaseerde baseballcap met kant en een stoer mondkapje, gericht op mogelijke toekomstige luchtvervuiling.