Tentoonstelling 'Jong gekleed, oud gedaan' is primeur voor Huizer Museum

HUIZEN De tentoonstelling 'Jong gekleed, oud gedaan' is van 4 november tot en met 6 januari te zien in het Huizer Museum aan de Achterbaan 2 in Huizen. De tentoonstelling bestaat uit veelzeggende kleding uit het Zuiderzeegebied. Het museum heeft hiermee een primeur, want het huisvest de tentoonstelling als eerste in het voormalige Zuiderzeegebied.

Aan iemands outfit viel in de Zuiderzeetijd heel wat af te lezen. De kleding in de havenplaatsjes gaf bijvoorbeeld informatie over de leeftijd, de huwelijkse staat en de woonplaats van de drager.
Op reis langs de Zuiderzee ontdek je in de tentoonstelling 'Jong gekleed, oud gedaan' de diverse kledingvormen, gebruiken en rituelen van mensen die hier leefden en werkten.

Voormalige Zuiderzee

"Niet alleen de getoonde objecten nemen de bezoeker mee op reis, dat doet de tentoonstelling ook zelf, langs de voormalige Zuiderzee, van Dokkum, via Spakenburg en Huizen naar Wieringen", aldus de samenstellers.

Kleding als identiteit

Kleding was een belangrijke uiting van cultuur en identiteit in het Zuiderzeegebied. Iedere regio kende voor verschillende levensfases haar eigen klederdrachten, gebruiken en rituelen. In de ene plaats werden baby's stevig ingebakerd, in de andere knipte men het haar af van meisjes zodra zij de huwbare leeftijd bereikten of droegen vrouwen een zwarte huik tijdens een rouwperiode.

Levensfase

De objecten in de tentoon­stelling 'Jong gekleed, oud gedaan' komen onder meer uit Huizen, Dokkum, Marken, Spakenburg, Urk en Wieringen. Elke regio zoomt in op een andere levensfase.

Huizer hoedje

Er zijn authentieke collectiestukken te zien, zoals een fraai Huizer hoedje met struisvogelveer, een Urker baadje en een Marker bruidsrijglijfje met zeven rozen. Via een touchscreen is tevens een digitaal archief te bekijken met aanvullend fotomateriaal en filmfragmenten.
Op Zuiderzeecollectie.nl is dit digitale archief nog verder uitgebreid met artikelen, boeken en fotomateriaal.

Reizende tentoonstelling

Vijf musea uit het Zuiderzeenetwerk werkten samen om de tentoonstelling 'Jong gekleed, oud gedaan' gestalte te geven.
De tentoonstelling reist van november 2017 tot en met juli 2019 achtereenvolgens naar Huizen, Enkhuizen, Spakenburg, Dokkum, Harderwijk en Wieringen.

3