De Huizer molen herleeft weer in Huizen, al is het maar op schaal bij ModelSpoorClubHuizen.
De Huizer molen herleeft weer in Huizen, al is het maar op schaal bij ModelSpoorClubHuizen. Foto: MSCH

Wieken Huizer molen draaien weer na 100 jaar bij ModelSpoorClubHuizen

HUIZEN De wieken van de Huizer molen draaien na 100 jaar weer en wel tijdens de open dagen van ModelSpoorClubHuizen op 24 en 25 november.

Elke dinsdagavond wordt er bij ModelSpoorClubHuizen hard gewerkt aan een stukje Nederland in miniatuur bij de bijzondere modelbaan. Het is niet alleen dat er treinen rijden: onder de modulebaan lijkt het een wirwar aan draden en schakelingen, daar wordt de HO modelbaan digitaal aangestuurd.
De hobbyisten van de club leggen rails, maken op schaal 1:87 prachtige gebouwen, leggen een prachtig landschap aan en er wordt een huzarenstukje aan digitalisering van de baan geleverd.
Ondertussen ontstaat er een heel herkenbaar Nederlands landschap, waarbij ook diverse gebouwen uit Huizen en de omgeving verrijzen. Onder andere De Kalkovens, de botterwerf, station de Generaal in Baarn, cacaofabriek Bensdorp in Bussum, Flevorama, maar ook verdwenen gebouwen, zoals het oude Huizer station aan de Naarderstraat en de Huizer Molen zijn nagebouwd. Ook modelauto's, bussen en vrachtauto's staan op de wegen. Ondertussen wordt er hard gebouwd aan Utrecht CS van voor Hoog Catharijne. Het station in aanbouw heeft een lengte van maar liefst 1,20 meter.
Natuurlijk rijden er ook modeltreinen als de Kameel, de Blauwe Engel, de Hondenkop, de Rode Duivel, de Sik en de ICE. Museumstoomlocs zijn er ook te zien. Voor de kleintjes is er een knutselbaan.
Vrijdag om 16.00 uur opent wethouder Marlous Verbeek de open dagen door de molen in beweging te zetten. Dan zijn de treinen en gebouwen tot 20.00 uur te bewonderen. Zaterdag kunnen bezoekers van 10.00 tot 16.00 uur terecht in Schoolgebouw 't Lopertje aan de Jan van Galenstraat 35.

Ook de Kalkovens en de botterwerf zijn nagebouwd.