Nederlands bekendste altvioliste Esther Apituley onthult de geheimen van de altviool tijdens een van de Kunstcafés.
Nederlands bekendste altvioliste Esther Apituley onthult de geheimen van de altviool tijdens een van de Kunstcafés. Foto: St. Kunst & Cultuur Huizen

Kringloopwinkel Huizen haakt in
op actie 'Adopteer een Kunstcafé'

Bestuur en werkgroep Kunstcafé van de Stichting Kunst & Cultuur zijn een sponsoractie begonnen om het Kunstcafé te behouden.

HUIZEN Bestuur en werkgroep Kunstcafé van de Stichting Kunst & Cultuur Huizen zijn een sponsoractie begonnen met als doel het goedbezochte Kunstcafé in theater De Boerderij te behouden. Tot hun grote vreugde heeft de Kringloopwinkel Huizen aan het Bakboord 70 ingehaakt op dit initiatief met een genereus aanbod.

Voorzitter Frans Bianchi hoopt dat er meer zullen volgen, nu er een schaap over de dam is. "Een schaap? Zeg maar een kudde als je kijkt naar de omvang van de steun. De Kringloopwinkel aan het Bakboord heeft namelijk flink in de buidel getast en daar zijn we erg blij mee. We hopen dat ondernemers en ook particulieren die kunst en de cultuur belangrijk vinden voor ons dorp dit voorbeeld zullen volgen. De Stichting Kunst & Cultuur Huizen viert deze maand het tienjarig bestaan en een mooier jubileumcadeau hadden we ons niet kunnen wensen." De Kunstcafés van een heel seizoen zijn door deze steun gewaarborgd.
De Kringloopwinkel Huizen bestaat al 33 jaar en is daarmee de oudste kringloopwinkel van Huizen. "Hij wordt op ideële basis gerund door louter vrijwilligers en de opbrengst is bestemd voor goede doelen. Over de omzetsnelheid wordt bepaald niet geklaagd. De gunfactor bij de toeleveranciers van afgedankte huisraad en andere spullen is groot voor deze sympathieke instelling. Daardoor wisselt de voorraad gebruikte spullen voortdurend en is er vrijwel dagelijks iets nieuws te vinden. De prijzen zijn laag, zo niet de laagste van de wijde omgeving." De Kringloopwinkel Huizen beijvert zich om bruikbare goederen een tweede leven te geven. De opbrengsten van de winkel komen ten goede aan maatschappelijke organisaties in de regio, met name in de gemeente Huizen.

Concurrentie

Bianchi: "Maar de laatste jaren is er in Huizen een aantal kringloopwinkels, commercieel en semicommercieel, bij gekomen en daarmee ook een groeiende concurrentie. Dat zou op den duur voor de goede doelen die nu worden geholpen nadeel kunnen opleveren. Op dat vlak kunnen we iets voor elkaar betekenen."

Hij vervolgt: "Ons Kunstcafé in De Boerderij geniet kwalitatief een uitstekende reputatie en trekt veel bezoekers. Maar met de financiën zit het minder goed doordat wij in principe onze programma's gratis aanbieden. Wel vragen we aan de bezoekers een vrijwillige bijdrage, maar die dekt vrijwel nooit geheel de kosten. Omdat we erg in onze nopjes zijn over de steun van de Kringloopwinkel zullen we, als onderdeel van de samenwerking, er alles aan doen om dat onder de aandacht van het publiek te brengen. Dat doen we tijdens de Kunstcafés en in publicaties onder het motto: 'Dit Kunstcafé is mogelijk gemaakt door de Kringloopwinkel Huizen aan de Bakboord.' En wie er als adoptant ook bij wil horen en bij wil dragen krijgt dezelfde blije behandeling."