Vorig jaar deden er 400 mensen mee aan de eerste Nieuwjaarsduik in Huizen.
Vorig jaar deden er 400 mensen mee aan de eerste Nieuwjaarsduik in Huizen. Archieffoto: Bob Awick

Nieuwjaarsduik 1 januari voor tweede keer gehouden op strand Zomerkade

De nieuwjaarsduik wordt 1 januari voor de 2e keer gehouden op het strand aan de Zomerkade. Na afloop is er een borrel in verwarmde tenten.

HUIZEN De nieuwjaarsduik vindt op 1 januari voor de tweede keer plaats. Vanaf 13.30 uur kunnen deelnemers zich melden en om 15.00 uur is de plons in het water. Daarna is er tot 20.00 uur een gezellige nieuwjaarsborrel in een grote verwarmde tent op het grote plein.

"We zagen vorig jaar dat na de duik veel mensen snel weg waren. Dat willen we nu veranderen door een grote verwarmde tent neer te zetten. Ook komen er kleine tenten waar deelnemers zich om kunnen kleden", vertelt Arnoud Wildschut van AWay Group die het evenement organiseert in opdracht van de gemeente. Een tweede leerpunt dat de organisatie van vorig jaar meeneemt voor deze versie is het verwarmen van de soep. "We gaan er nu voor zorgen dat er voldoende en lekker warme soep is."

De tweede versie borduurt voor het overige verder op die van vorig jaar, want die was met zijn 400 bezoekers meteen een van de grotere officiële nieuwjaarsduiken op de UNOX-kalender. "Daar was ik heel blij mee. Ik hoop dat we er dit jaar 500 hebben, want we willen blijven groeien. Meer kan altijd. We zouden ook 1.000 mensen op het strand kwijt kunnen. Niet dat ik dat verwacht te halen, maar je weet maar nooit!"
Er zijn weer drie categorieën voor mensen om zich in te schrijven. De eerste is de gratis categorie. "Alleen de eerste 1.000 geregistreerde deelnemers krijgen het UNOX-pakket met een muts, een warme kop soep en een herinnering. Wie daarnaast in het voorste startvak wil staan en een goodiebag wil, betaalt hiervoor 5 euro. Zij moeten zich wel voor 15 december inschrijven, zodat we de goodiebag ook kunnen garanderen. We gaan er wel heel veel maken. De Very Important Diver betaalt 7,50 euro en krijgt ook het uitgebreide pakket en steunt ook nog een goed doel voor 4 euro."
Dit jaar heeft de organisatie gekozen om de volgende doelen te steunen met de nieuwjaarsduik: Prey-prey fasie in Suriname, Huizen voor Sint-Maarten, racerunner van Atletiekvereniging Zuidwal, Zwem- en polovereniging IJsselmeer en voetbalclub SV Huizen.
"Het is fijn als mensen zich in ieder geval van tevoren registreren als deelnemer via nieuwjaarsduikhuizen.nl, dan weten we waar we op kunnen rekenen. Mochten er nog startbewijzen over zijn dan kunnen deelnemers op 1 januari zich ook nog aanmelden. Dit kan vanaf 13.30 tot 14.15 uur. Ingeschreven deelnemers moeten zich hier ook melden en krijgen een startbewijs."
Om 14.40 uur is er een nieuwjaarstoespraak en wordt er geproost. Daarna start een centrale warming-up onder leiding van Mark Vonno. Om 15.00 uur is dan het startschot van de duik en voor de leukst geklede duiker is er een prijs. Het evenement wordt van 15.30 tot 20.00 uur afgesloten met een nieuwjaarsborrel in een grote verwarmde tent op het plein. "Hier staat ook een dj en is koek-en-zopie met snert, glühwein en chocolademelk met slagroom. We hopen dat dit een gezellige afsluiting wordt van de nieuwjaarsduik. De nieuwjaarsduik zal tevens de kick-off zijn voor het onlineplatform 'Huizenvoorelkaar' waarmee vrijwilligers en organisaties elkaar makkelijker en sneller kunnen vinden."
Arnoud hoopt dat het weer een groot succes zal worden. "In drie jaar tijd moeten we het zelf kunnen redden. Inmiddels hebben we gelukkig in Van der Hulst Badkamers Huizen een enthousiaste naamsponsor gevonden die zich voor twee jaar aan het evenement verbindt. Eigenaren Nick en Danny waren direct enthousiast." Danny: "Afgelopen jaar stonden wij met ons voetbalteam in tenue al klaar om te gaan duiken en dat zullen we ook dit jaar gaan doen met een nog grotere groep. De nieuwjaarsduik is een geweldig nieuw evenement en toen wij hoorden dat we daar nog onze naam aan konden koppelen was de keuze voor een partnership snel gemaakt."

Zie nieuwjaarsduikhuizen.nl.