Een aantal van de zaken die ondernemers van belang vinden bij een eventuele fusie.
Een aantal van de zaken die ondernemers van belang vinden bij een eventuele fusie.

Ondernemers: geen heil in fusie gemeente

HUIZEN De vraag waarom de gemeente moet fuseren voerde vorige week dinsdag de boventoon tijdens de avond voor ondernemers om te praten over een mogelijke fusie van Huizen.

"Een fusie is iets heel serieus in de industrie", zei een van de aanwezigen. "Ik hoor hier alleen dat het om de regionale bestuurskracht gaat. Ik wil drie punten horen die dat onderbouwen", aldus een van de aanwezigen. Vooral het feit dat de fusie opgelegd is door de provincie werd als heilloos gezien. "Samenwerken omdat je wilt en niet omdat het moet", vatte de gespreksleider het samen. Ook werd er getwijfeld aan het effect van een fusie tussen gemeenten voor de bestuurskracht van de regio. "Als het bestuur nu al niet goed is en je gaat die besturen samenvoegen, hoe kan het dan beter worden?"

De ondernemers spraken, net als de inwoners en maatschappelijke organisaties eerder al deden, na de introductie in drie groepen over van tevoren geformuleerde vragen. Uit elke groep kwam een top drie van belangrijkste punten die van belang zijn voor Huizen. Voor de ondernemers waren dat de volgende:
- Meer werkgelegenheid voor jongeren
- Behouden korte lijnen met ambtenaren
- Bouwen voor jongeren
- Imago: wat gezelliger maken
- Kwaliteit van leven: karakter Oude Dorp behouden
- Wat levert fusie/herindeling ons op?
- Essentieel: goed kernenbeleid
- Behouden: eigenheid en effectiviteit
- Betere visie: niet dingen doen omdat ze gedaan moeten worden
De gemeenteraad heeft nu met zowel inwoners, maatschappelijke organisaties als ondernemers over dit onderwerp gesproken. Alle punten die door de deelnemers tijdens de avonden zijn opgeschreven, worden nu bekeken. Aan de hand daarvan zal de raad een besluit moeten nemen over de toekomst van de gemeente. Wordt vastgehouden aan zelfstandigheid zoals omschreven in het collegeprogramma, of wordt gekozen voor een fusie, en met wie dan? In november moet de provincie zelf aangeven wat zij wil gaan doen met de herindeling van gemeenten. Ruim voor die tijd zal Huizen moeten laten weten wat zij wil.