Marijke Terlouw bij het herdenkingsmonument aan het Prins Bernhardplein.
Marijke Terlouw bij het herdenkingsmonument aan het Prins Bernhardplein. Foto: Bob Awick

Nog 38 Joodse slachtoffers WO II

HUIZEN Marijke Terlouw uit Huizen heeft onderzoek gedaan naar ontbrekende namen van Joodse oorlogsslachtoffers op het herdenkingsmonument voor de Tweede Wereldoorlog aan het Prins Bernhardplein. De lijst wordt aangevuld met 38 namen, meldden we vorige week al.

"Na ruim een jaar hebben we een zo volledig mogelijke namenlijst vastgesteld met 43 Joodse slachtoffers uit Huizen. Een vijftal staat al op het monument", liet wethouder Pas weten.

Terlouw werkt bij de Stichting Christenen voor Israël. In dat kader was ze in Israël en sprak ze met een man die ondergedoken had gezeten in Huizen. "Dat verhaal maakte indruk op me en bleef hangen. Het was de eerste keer dat ik hoorde dat er in mijn woonplaats ook Joden ondergedoken hadden gezeten." Ze nam contact op met het 4 mei Comité Huizen om te vragen of er wellicht al onderzoek werd gedaan en of ze kon helpen. Ruim een jaar geleden begon ze zelf met het onderzoek.
"We zijn ruimhartig geweest als het gaat om wie op de lijst kwam", stelt wethouder Pas. "Veel Joden moesten naar Amsterdam vertrekken en zijn van daaruit naar vernietigingskampen gegaan. We hebben gekeken wie daarvoor dus in Huizen woonde. Als definitie hebben we aangehouden wie door de nazi's als zodanig bestempeld werden." Het archief in Huizen, internet en monumentenlijsten werden erbij gehaald. Er staan zo'n 110 tot 140 Joodse inwoners op de diverse lijsten. Van hen is vastgesteld dat er na de oorlog 45 niet meer zijn teruggekeerd omdat ze overleden zijn. Eén onderduikster overleed aan tubercolose en werd in de achtertuin begraven. Na de oorlog werd aangifte gedaan van overlijden. Ook is er een geval bij waarbij de overledene zelfmoord heeft gepleegd. Zij worden allemaal gerekend tot oorlogsslachtoffers.
Volgend jaar worden de slachtoffers herdacht. Over hoe dat vorm gaat krijgen, wordt de komende tijd nagedacht.