Gedeputeerde Jaap Bond (tweede van links) luistert aandachtig naar het verhaal.
Gedeputeerde Jaap Bond (tweede van links) luistert aandachtig naar het verhaal. Foto: Bob Awick

Gedeputeerde provincie bezoekt Krachtcentrale

HUIZEN Gedeputeerde Jaap Bond van de provincie Noord-Holland heeft vrijdag een werkbezoek gebracht aan de Krachtcentrale en de werkhaven in het Nautisch Kwartier. De gedeputeerde was geïnteresseerd in het concept van warm bouwen dat Peter Kos en Pieter Hogenbrik, eigenaren van de Krachtcentrale, gaan toepassen. De provincie geeft hier ook subsidie voor.

De Krachtcentrale krijgt een provinciale subsidie voor het zogeheten 'warm bouwen' en daarom waren ook medewerkers van het Huizer bedrijf Endusol aanwezig. Zij gaan het werk namelijk uitvoeren en kwamen met deze oplossing.

'Eigenlijk denk je nooit aan isolatiemateriaal aan de buitenkant'

In de huidige buitengevel komen straks waterleidingen die het gebouw als een soort vloerverwarming kunnen verwarmen of koelen. Om te zorgen dat het gebouw zijn warmte niet verliest, wordt er vervolgens een lattenwerk tegenaan gezet waar isolerend materiaal op wordt bevestigd. Het materiaal heeft een hoge isolerende waarde, maar is zeer dun. Vervolgens komt er een pleisterlaag overheen. "In totaal is deze hele extra laag uiteindelijk 7 centimeter dik. Hierdoor blijft wel het karakter van het gebouw bewaard", legt Kos uit.

Karakter

"Het pand heeft zeker karakter", zegt Bond. "En eigenlijk denk je nooit aan isolatiemateriaal aan de buitenkant van een gebouw. Ik kan me voorstellen dat dit hier een goede oplossing is. Zo blijft het karakter aan de binnenkant behouden en de energierekening kan omlaag, waardoor er een goed businessmodel mogelijk is en uiteindelijk dit soort panden behouden blijft", vervolgt hij.

Energierekening

"We hopen op een energierekening van slechts 200 tot 300 euro per maand uit te komen", aldus eigenaar Peter Kos. "Maar dat zijn maar berekeningen." De medewerkers van Endusol gaan ervan uit dat dit zeker haalbaar is en misschien is de rekening zelfs minder. "En het mooie is dat ik straks thuis kan uitlezen hoe warm het is en hoeveel warmte we verliezen."
Nadat het gezelschap binnen heeft gekeken, wordt ook de buitenkant aanschouwd en legt Kos het systeem verder uit. "Er kan straks ook geen vocht meer in het oude beton komen en daardoor zal de betonrot ook stoppen. Het gebouw is dan voor lange tijd weer te behouden."

Regelgeving

Bond: "Wettelijke regelgeving staat dit soort dingen soms in de weg en daar moeten wij als provincie in willen faciliteren. Dat kost ons niets, maar levert ondernemers juist heel veel op en daarom kan dit soort gebouwen blijven bestaan. Daar moeten we als provincie ook voor openstaan. Soms moet je uitzonderingen maken om dingen mogelijk te maken."

'Wettelijke regelgeving staat dit soort dingen soms in de weg'

Met het werkbezoek wilde hij graag zelf zien hoe de staat van het gebouw is en wat Kos en Hogenbirk allemaal van plan zijn. "Daarnaast is dit pand ook belangrijk voor de recreatie en het toerisme in Huizen."
Na het bezoek aan de Krachtcentrale toog Bond samen met wethouders Marlous Verbeek en Gerrit Pas naar de werkhaven waar in de toekomst riviercruiseschepen kunnen aanleggen. Op deze manier wil Huizen straks stromen toeristen naar het dorp en de regio trekken; de gemeente kreeg hiervoor ook een provinciale subsidie. "Zo kan ik straks ook verantwoorden waar het geld allemaal aan wordt uitgegeven", aldus Bond.