De leerlingen vullen secuur de potjes in de kas bij hun buren van Woongroep Mozart.
De leerlingen vullen secuur de potjes in de kas bij hun buren van Woongroep Mozart. Foto: Bob Awick

Leerlingen Huizermaat verbouwen in kas bij de buren voedsel voor op Mars

Hoe kun je het best voedsel verbouwen op Mars? Het klinkt als sciencefiction, maar zeven leerlingen van de Huizermaat zijn hier nu mee bezig.

HUIZEN Hidde, Rick, Bram, Rutger, Safouane, Marieke en Merel zijn leerlingen van Scholengemeenschap Huizermaat van 15, 16 en 17 jaar. Zij doen mee aan de U-Talent Academie en volgen een keer per maand les op de universiteit in Utrecht. Ook doen zij een speciaal programma op school. Voor biologie zijn ze vrijdag gestart met een project om te kijken hoe je het best voedsel kunt verbouwen op Mars. Dat doen zij in de kas van de naastgelegen Woongroep Mozart, waar jongeren met een verstandelijke handicap wonen.

"We waren eigenlijk op zoek naar een plek om zelf een kas neer te zetten bij de school. Dat bleek lastig. Bij onze zoektocht zagen we wel over de heg de lege kas bij onze buren", vertelt biologiedocent Jeroen Wiegeraad. "We hebben contact gezocht en werden warm onthaald. Vanuit Woongroep Mozart wordt zo veel mogelijk contact gezocht met de omgeving en buren."

Aftrap

Vrijdag vond de aftrap van het project plaats in de kas. De leerlingen hadden hiervoor een presentatie voorbereid over planten en planeten op het niveau van de jongeren van de woongroep. "Een van hen werkt in de groenvoorziening, dus die wist best veel", aldus Rutger. Vervolgens hebben ze samen met de jongeren aardbeien- en tomatenplanten geplant.
Aan de andere kant van de kas staan de potjes voor het project van de leerlingen. Verdeeld in drie groepen. Hidde: "Een bedrijf als SpaceX is al bezig met reizen naar Mars. Er zijn allerlei problemen te overwinnen, zoals het transport en voedsel. Ik vind het leuk dat wij op kleine schaal hier al mee beginnen. Wie weet kunnen we als we later groot zijn een groot project opzetten en echt meehelpen om oplossingen te vinden voor die problemen."
Hidde werkt samen met Rick en Bram. "Wij hebben drie soorten potjes. Met grond van de aarde, grond van Mars en watjes", legt hij uit. Rick vult aan: "De potjes met watten zijn eigenlijk een soort 0-meting. We kijken daar hoe de plantjes vanuit zichzelf groeien." Zij geven hun plantjes extra nitraat, een belangrijke voedingsstof voor planten. Ze verwachten dat de plantjes minder hard zullen groeien in de Marsgrond omdat hier bepaalde stoffen ontbreken die wel in de grond van de aarde zit. Aan het eind van het project bekijken ze welke plantjes de meeste energie bevatten. "Dat is immers de brandstof voor mensen en dat staat ook op alle etiketten in de winkel."

Potjes

Rutger en Safouane hebben alleen potjes met grond van de aarde en Mars staan. Zij geven de plantjes meer fosfaat, een andere belangrijke voedingsstof. Rutger: "Wij hebben ervoor gekozen om het gewicht van de plantjes aan het eind te bepalen. Dat doen we dan wel met gedroogde plantjes, zodat het vocht niet meetelt. Dat geeft ook een goede indicatie van welke plant het best is gegroeid." Hij denkt zelf dat dit de plantjes zijn die in de grond van de aarde groeien.
Merel en Marieke zorgen volgens de jongens voor de girlpower bij het project. "Ik vind het eigenlijk wel cool, dit project", zegt Merel. "Het is niet echt iets dat je vaak doet en ook de locatie waar we het doen vind ik leuk. Ik kan me overigens nog niet voorstellen dat we later naar Mars gaan." Marieke kan dat wel: "Als we over zo veel jaar naar Mars gaan, dan vind ik het een bijzonder idee dat wij daar zelf onderzoek naar hebben gedaan, net zoals echte wetenschappers dat nu ook doen." Merel en Marieke hebben net als de groep van Hidde, Rick en Bram nitraat toegevoegd aan hun plantjes met grond van de aarde en van Mars, maar dan van een andere sterkte dan die de jongens. Ook zij verwachten dat de plantjes in de grond van de aarde beter zullen groeien dan die van Mars. In de tweede week van juli ronden de leerlingen het project af en zullen zij zien of dat inderdaad zo is.

Hidde: 'Een bedrijf als SpaceX is al bezig met reizen naar Mars'