Gert-Jan Nagel van 'Huizen Schoon' bij het speeltuintje in zijn buurt.
Gert-Jan Nagel van 'Huizen Schoon' bij het speeltuintje in zijn buurt. "Het is er nu schoon, maar op dit soort plekken ligt vaak veel zwerfafval." Foto: Bob Awick

'Huizen Schoon' wil met behulp van vrijwilligers zwerfafval aanpakken

'Mijn pakkie-an niet', hoor je vaak als het om zwerfvuil gaat. Zo denken Bloem Damen en Gert-Jan Nagel er niet over; ze doen er zelf wel wat aan.

HUIZEN Bloem Damen en Gert-Jan Nagel hebben afgelopen maanden met een aantal enthousiaste vrijwilligers 'Huizen Schoon' opgericht. Er zijn nu een website, een Facebookgroep en een actie. Op 1 juli willen zij namelijk met vrijwilligers het zwerfvuil bij de havens opruimen. "Wie komt helpen opruimen krijgt in ieder geval een lunch van een enthousiaste sponsor", aldus Gert-Jan.

'Huizen Schoon' is ontstaan na de jaarlijkse landelijke opschoondag. "Dat was op 25 maart en was georganiseerd door GroenLinks. In dit geval door Bloem Damen", vertelt Gert-Jan. Dit was in het Bad Vilbelpark en met de vrijwilligers werden in 1,5 uur tien zakken vuil opgehaald. "En we hadden nog maar de helft van het park gedaan."

Hij en Bloem kennen elkaar al langer en na afloop verbaasden zij zich er eigenlijk over dat zo'n dag maar één keer per jaar wordt georganiseerd. "Wij vonden dat we dat vaker moesten doen. Daarom hebben we nu Huizen Schoon opgericht."
Dat begon met een Facebookgroep Huizen Schoon die al vrij snel daarna in de lucht kwam. "Op dit moment zijn er zeventig mensen lid van de groep. We hopen natuurlijk dat het er meer worden." Inmiddels is er ook een website in de lucht: huizenschoon.nl. "We willen dat mensen zich vooral bewust worden van zwerfafval", zegt Bloem. "En vooral dat je er zelf ook wat aan kunt doen. Dat begint natuurlijk al met niet iets op straat gooien. Daarnaast kun je zelf dus ook opruimen in je omgeving."

Is dat dan iets wat je zou moeten doen en is het niet iets voor de gemeente? "Dat horen we vaak. Veel mensen denken: dat is niet mijn pakkie-an of: dat moet de gemeente maar doen. Wij denken er anders over. Wij vinden dat je er zelf wel wat aan kunt doen. Je mag niet verwachten dat een gemeente met ruim 40.000 inwoners de capaciteit heeft om overal de rommel op te ruimen die mensen achter zich laten slingeren", zegt Gert-Jan. "Het is een kleine moeite om dat zelf op te ruimen. Je kunt mensen er dan ook op aanspreken dat ze dingen zelf op moeten ruimen als ze iets op de grond gooien."

Om de daad bij het woord te voegen is er op 1 juli een opruimdag georganiseerd rondom de havens van Huizen. "Dat idee is van iemand die over ons initiatief had gelezen. Deze persoon heeft zelf een boot en ziet in en rondom het water altijd veel zwerfvuil." Inmiddels is de havenmeester van jachthaven het Huizerhoofd benaderd. "Hij wil graag meewerken. Bijvoorbeeld met het uitlenen van een bootje zodat een aantal mensen het vuil kan weghalen waar we op het land niet bij kunnen."
Ook de gemeente heeft positief gereageerd op het idee. "Wethouder Gerrit Pas heeft ons benaderd via Messenger. De gemeente zal middelen beschikbaar stellen als vuilniszakken, hesjes en grijpers."
Om te zorgen dat de vrijwilligers ook beloond worden voor hun inzet, werd gezocht naar sponsors. "We hebben Plus van den Hoven in Winkelcentrum Oostermeent bereid gevonden om de lunch te verzorgen. We hopen dat er veel mensen komen en dat die zich aanmelden, dan weten we hoeveel mensen er komen en kan daar rekening mee worden gehouden." De opschoonactie van 1 juli is nog maar het begin. "We zouden ook graag nog contact leggen met de middelbare scholen en kijken wat we daar kunnen doen. Bijvoorbeeld lessen geven. Ook willen we kijken of we met zwerfaval kunst kunnen maken", laat Gert-Jan weten.

Aanmelden voor de opschoonactie van 1 juli kan via de Facebookgroep Huizen Schoon of huizenschoon.nl. Enthousiastelingen die mee willen denken over acties kunnen zich melden via een persoonlijk bericht op Facebook of via info@huizenschoon.nl.

'We willen dat mensen zich vooral bewust worden van zwerfafval'