De leerlingen van de Taalschool verlaten met een hoop nieuwe kennis de bibliotheek.
De leerlingen van de Taalschool verlaten met een hoop nieuwe kennis de bibliotheek. Foto: Bibliotheek HLB

Vluchtelingkinderen bezoeken bieb

HUIZEN Alle leerlingen van Taalschool de Dubbeldekker hebben vorige week donderdag voor het eerst een bezoek aan de bibliotheek in Huizen gebracht. Deze vluchtelingkinderen met verblijfsstatus komen onder andere uit Syrië en gaan naar de Taalschool om zich de Nederlandse taal zo snel mogelijk eigen te maken.

Tijdens dit bezoek leerden de kinderen hoe ze zelf een leuk boek kunnen uitzoeken. Ook gingen zij door middel van verschillende opdrachten en spelletjes aan de slag met boeken en de Nederlandse taal. Uiteindelijk gingen alle leerlingen met een zelfgekozen leenboek naar huis. Om de taal in ieder geval geen barrière te laten zijn, waren er bij het bezoek tolken aanwezig.

Lezen

"De bibliotheek doet veel om het lezen te bevorderen en taalachterstand terug te dringen. De Taalschool is hierin een van de samenwerkingspartners. Samen maken wij voor de leerlingen de drempel naar boeken lezen en het ontwikkelen van de Nederlandse taal zo laag mogelijk. Uiteraard stimuleert de bibliotheek dit voor alle kinderen, en de meeste scholen weten hun weg naar de bibliotheek al prima te vinden", aldus de bibliotheek.
De leerlingen bezoeken allemaal Taalschool de Dubbeldekker. Deze is voor kinderen van 4 tot 13 jaar van vluchtelingen die een verblijfstatus hebben en wonen in Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren. "Het is belangrijk voor kinderen om snel de Nederlandse taal te leren, zodat ze verder kunnen met hun ontwikkeling", laat de school weten. "Daarnaast wordt lesgegeven in andere vakken zoals rekenen en inburgering. Ook worden er uitstapjes gemaakt, zoals het bezoek aan de bibliotheek van afgelopen donderdag. Dit alles met de bedoeling elkaar goed te leren kennen waardoor ze elkaar kunnen helpen bij de integratie. Na een jaar gaan de kinderen naar het reguliere onderwijs."