Inwoners kunnen tegel inruilen voor een gratis vlinderstruik

HUIZEN Operatie Steenbreek Huizen houdt zaterdag 17 juni van 9.00 tot 17.00 uur een tegelruilactie bij Tuincentrum Rebel. Inwoners kunnen - zolang de voorraad strekt - een tuintegel inleveren voor een gratis vlinderstruik.

Operatie Steenbreek Huizen zet zich in voor meer groene tuinen in Huizen. Steeds meer inwoners hebben meer steen in hun tuinen en minder groen. Hierdoor loopt regenwater minder snel de grond en juist direct het riool in. Dit kan leiden tot wateroverlast, iets waar de gemeente met diverse maatregelen al langer tegen strijdt.
"Door klimaatverandering worden de zomers steeds droger en warmer en duren ze langer. Daarnaast zijn er vaker zwaardere regenbuien. In een versteende tuin spoelt 85% van het water op straat direct het riool in", aldus de gemeente.
"Een groene tuin zorgt ervoor dat het regenwater direct in de bodem wordt opgenomen. Dit zorgt voor minder wateroverlast op straat. Daarnaast zorgt een groene tuin ook voor meer vogels, vlinders, bijen en andere dieren."

Wateroverlast

Om de wateroverlast door versteende tuinen tegen te gaan, doet de gemeente Huizen sinds begin dit jaar mee met de landelijke campagne 'Operatie Steenbreek'. Het doel van deze actie is het tegengaan van verstening in de tuin.

Om daar letterlijk een steentje aan bij te dragen, kunnen inwoners een tegel inruilen tegen een vlinderstruik.