Vooral buurtbewoners kwamen langs bij de inloop van de gemeente voor de Keucheniushof.
Vooral buurtbewoners kwamen langs bij de inloop van de gemeente voor de Keucheniushof. Foto: Bob Awick

Vooral buurtbewoners bezoeken inloop Keucheniushof

HUIZEN Het voorontwerp bestemmingsplan voor het Keucheniushof, het wijkje dat het gat aan de Keucheniusstraat op gaat vullen, ligt ter inzage. Bewoners konden maandag bij het gemeentehuis binnenlopen om vragen te stellen. Dat deden met name omwonenden.

Architect Sjoerd Berghuis licht het plan nog even toe: "In het eerste model dat door de gemeente en de participatiegroep gepresenteerd is, waren meer appartementen opgenomen en ook ondergronds parkeren. In dit plan wordt op de straat geparkeerd en zijn er minder appartementen." Reden hiervoor is de snelheid waarmee het plan dan ontwikkeld kan worden. "Om ondergronds te parkeren heb je de buren nodig. De vraag is bovendien of mensen met een eengezinswoning wel in een garage willen parkeren." Daarom zijn er nu 13 eengezinswoningen, 6 appartementen en 3 commerciƫle ruimten in het plan opgenomen. "Die commerciƫle ruimten kunnen eventueel omgezet worden in woningen, mochten deze niet in trek zijn, maar dat verwachten we niet", laat Berghuis weten.
In het plan zijn 33 parkeerplaatsen opgenomen. "Dat betekent 1,5 parkeerplaats per unit. Daarmee voldoen we aan de normen. Parkeren in het plangebied vindt grotendeels plaats in parkeerhavens. Ook aan de Keucheniusstraat zijn nog een aantal plekken langs de weg opgenomen. Wel is er voldoende ruimte voor de vrachtwagens die Albert Heijn bevoorraden."
Het parkeren levert nog wel wat discussie op. "Maar dat is geen onderdeel van het bestemmingsplan", licht Gerrit Klompmaker van de gemeente toe. Hij vertelt dat de inrichting van het gebied de grootste verandering is in het bestemmingsplan. "Nu staat er nog een grote bouwvlek waar vroeger het kaaspakhuis heeft gestaan. Nu worden dat dus diverse plekken met bebouwing en een deel krijgt de bestemming verkeer. Daar loopt de weg en kan geparkeerd worden."
Als er geen gekke dingen gebeuren, dan kan dit voorontwerp bestemmingsplan omgezet worden in een definitief bestemmingsplan. Dat kan de gemeenteraad dan in november/december dit jaar goedkeuren. "In dat geval verwachten we dat we aan het einde van het eerste kwartaal van 2018 kunnen starten met de bouw. Daar zijn we zeker 1,5 jaar mee bezig", aldus Berghuis. Vandaag kwam er al een gegadigde voor een woning. Ook werd er al veel gevraagd naar wat de prijs gaat worden. "Dat weten we echter nog niet. Ook of het koop of huur zal worden moet nog door de eigenaar worden besloten."