Foto Bob Awick
Foto Bob Awick Foto: Bob Awick

Meer prullenbakken, festival en beter openbaar vervoer

'Pizza en praten' was het motto van wethouder Jeugd Marianne Verhage afgelopen vrijdag. Zij ging in gesprek met zo'n 25 jongeren.

HUIZEN Meer bankjes en prullenbakken. Het is een simpel verzoek van een stel oudere jongens dat bij het gesprek met wethouder Verhage aanwezig is. Ze 'chillen' altijd bij SportCity. "Gisteren werd ik weer aangesproken door een agent dat we troep maken, maar als we er met 70 jongeren zitten en allemaal een blikje drinken en een zak chips meenemen, dan wordt het zonder prullenbak een rommeltje."

Volgens de jongeren, die door veel volwassenen getypeerd zullen worden als 'hangjongeren', zijn er vier hangplekken in Huizen. "Dat zijn er te weinig voor de jongeren", leggen ze in de pauze uit. Ze geven aan dat de verschillende groepen elk hun eigen plek nodig hebben. "Anders wordt het vechten, dat willen we niet." Ze willen al langer in gesprek met de gemeente. In hun ogen is de oplossing simpel. Je vraagt om prullenbakken en extra bankjes en je krijgt ze. Zo simpel is het echter niet en daarom willen ze vanavond met de wethouder hierover in gesprek. Die moet ze echter teleurstellen. "Ik ga daar niet over," zegt ze, "maar ik neem het wel mee en ga het bespreken."

Voorlopig hebben de jongeren afgesproken om het vuil in een hoek te verzamelen. Dan kan de gemeente het opruimen. Een jongerenwerker die aanwezig is, vraagt ze of ze eventueel willen helpen als hij met een vuilniszak langskomt. Ze zijn ertoe bereid, maar hopen toch dat de gemeente snel met de prullenbakken komt. Nu ze hun zegje hebben gedaan, vertrekken ze in pauze. De overige jongeren hebben een drankje en nog wat zoetigheid genomen van het buffet dat verzorgd is door Syrische vluchtelingen.
Voor de pauze hebben ze op verzoek van wethouder Verhage laten weten wat ze goed vinden aan Huizen en wat hun droom is voor Huizen.
Op het lijstje staan onder 'goed' de volgende zaken:
- veel sportactiviteiten
- onderwijs: goede scholen
- goede kansen voor ontwikkelen
- veel recreatiemogelijkheden

Dromen

De lijst met dromen is aanmerkelijk langer. Daar staan elf punten op:
- restaurantjes/McDonald's
- meer aandacht voor speeltuintjes
- winkels open op zondag
- uitgaansgelegenheden vanaf 16 jaar, maar ook voor 14- en 15-jarigen
- treinstation
- winkelcentrum: groot met veel kledingwinkels
- meer prullenbakken
- een regenboogvlag
- veiliger voelen op straat
- meer doen aan de voetbalkooi
- maaien Gooimeer
Als je het lijstje zo ziet, onderscheiden de jongeren zich eigenlijk niet zo veel van de ouderen, op een paar specifiek leeftijdsgebonden wensen na.

Festival

'We willen een feest aan de Zomerkade waar we muziek kunnen luisteren'

Na de pauze bespreken ze in groepjes een droom en kijken ze hoe die te verwezenlijken is. De eerste tafel heeft een festival bedacht voor 13-, 14-, 15- en 16-jarigen. "We willen een feest aan de Zomerkade waar we muziek kunnen luisteren en volleyballen en waar kraampjes met eten en drinken zijn", vertelt een van de meisjes van de groep.
Een andere groep is aan de slag gegaan met een uitgaansgelegenheid voor jongeren. "Die moet geen winst hoeven maken en bij de toegangsprijs zit bijvoorbeeld al een consumptie in. Dat zou in samenwerking met de jongerenwerker kunnen." Ze zien wel wat in een Connect Club 16+ met een dj die muziek draait.
De laatste groep heeft zich gebogen over het openbaar vervoer. "Een treinstation zou te gek zijn, maar we hebben ook gekeken naar een alternatief. Dat zouden betere buslijnen naar Utrecht en Almere kunnen zijn, maar Eemnes is tegenwoordig ook al niet goed meer te bereiken."
Na afloop vraagt de wethouder of de jongeren het saai vonden om te praten. Een echt antwoord krijgt ze niet. Ruim de helft van de jongeren laat wel weten nog graag een keer met haar te praten als ze daarom vraagt.

Na afloop laat Verhage weten wel vaker te spreken met jongeren als er problemen zijn. "Ik vind dat leuk om te doen en probeer met hen samen een oplossing te bedenken." Ze wil ook een vervolg aan dit gesprek geven. Bovendien gaat ze haar best doen om te kijken of dat feest voor de jeugd op het strand er kan komen. "Dat moet volgens mij wel te realiseren zijn."