In de regio daalde het aantal cliënten, maar in Huizen juist niet.
In de regio daalde het aantal cliënten, maar in Huizen juist niet. Foto: Bastiaan Miché

Hulpvragen voedselbank in Huizen licht gestegen

HUIZEN De hulpaanvragen bij De Voedselbank Gooi & Omstreken zijn in 2016 in de regio gedaald. Er zijn in totaal minder cliënten dan in 2015, na een forse groei in met name 2011 en 2012. Huizen breekt met deze trend. Hier was een lichte toename van aanvragen in 2016.

In de hele regio maakte totaal 928 cliënten gebruik van de voedselbank vorig jaar en in 2015 waren dat er nog 993. In Huizen 81, terwijl dit er in 2015 nog 77 waren.

Een mogelijke verklaring voor de lichte stijging is volgens de voedselbank het opstarten van een inloopspreekuur in Huizen in de Draaikom. "Het aantal mensen dat zelf rechtstreeks contact opneemt met de voedselbank voor een pakket wordt steeds minder. Nog slechts 6% van het aantal nieuwe cliënten is via deze weg naar de voedselbank verwezen; in 2011 was dit nog 21%. In Huizen is daarom in september 2016 een inloopspreekuur gestart door het ambulante intaketeam dat door de voedselbank kan worden ingeschakeld. In Hilversum en Weesp zijn al langer inloopspreekuren van dit team", aldus het verslag.
Ook kan het zijn dat er relatief meer statushouders in Huizen gevestigd zijn die een beroep hebben gedaan op de voedselbank. Deze cijfers gaat de voedselbank nog eens onder de loep nemen. "In 2015 was de groei vooral het gevolg van de toestroom van vluchtelingen. Het aandeel van deze groep (22%) is, in tegenstelling tot de verwachting, niet verder gegroeid."

"Het strakkere beleid van de voedselbanken om de verstrekkingsduur op maximaal 3 jaar te stellen, leidde toch tot zorgen over mensen die na drie jaar nog steeds in de problemen zitten. Voedselbanken Nederland heeft daarom de normen weer iets verruimd om deze groep tegemoet te komen."
De schuldenproblematiek blijft daarnaast een onverminderde bron van zorg voor de voedselbank: "Het aantal cliënten dat voor schuldhulpverlening in aanmerking kwam, is afgenomen met 8%. De landelijke initiatieven om de schuldhulpverlening te verbeteren, zien we niet terug in deze groep cliënten die bij de voedselbank aanklopte."
Andere trends die De Voedselbank Gooi & Omstreken in zijn jaarrapport beschrijft zijn:
- Het aantal gezinnen met kinderen onder de 18 jaar is 5% gedaald. Het totaal aantal kinderen jonger dan 18 jaar uit deze gezinnen nam af met 30%.
- Het aantal cliënten met huur- of zorgtoeslag, bijzondere bijstand of kwijtschelding van gemeentelijke belastingen is verder gedaald.