Gert van den Broek (links) en Gert Jan de Lange maken zich zorgen over parkeren.
Gert van den Broek (links) en Gert Jan de Lange maken zich zorgen over parkeren. Foto: Bob Awick

Leegstand Hart van Huizen geen probleem, parkeren wel

In het Hart van Huizen staan weer winkels leeg. Dat valt mensen op. Volgens de winkeliersvereniging is dat geen probleem. Parkeren is dat echter wel.

HUIZEN De leegstand in het Hart van Huizen is geen probleem. "Er is juist ruimte nodig", stellen de voorzitters Gert Jan de Lange en Gert van den Broek van Winkeliersvereniging Hart van Huizen. Parkeren is echter wel een probleem. "Er zou eigenlijk een onderzoek naar de beleving van parkeren moeten komen."

Hart van Huizen wil zich graag profileren als authentiek winkeldorp in het Gooi. Met ambachtelijke winkels die producten van een goede kwaliteit bieden en die weg is ingeslagen. Daarnaast zijn er ook trekkers nodig als ketens. Verontrustend is het dan ook dat een keten als Vögele uit het dorp dreigt te verdwijnen. "We zitten in de top 10 vestigingen van Vögele. Er is dus echt wel een markt in Huizen voor en ze willen ook in Huizen blijven", stelt De Lange. "Betaalbare ruimte voor dit soort bedrijven is er niet veel. We pleiten daarom al langer voor koppelbare ruimten. Dan kunnen kleine winkels ook aan elkaar gekoppeld worden en dit soort ketens een kans geven om in Huizen te blijven."
Het winkelend publiek schrikt weleens van de lege etalages. "Nu is de sportwinkel op de hoek van het Oude Raadhuisplein leeg, maar die zou pas vertrekken als er een nieuwe huurder zou zijn. Die zal zich er binnenkort dus wel gaan vestigen. De leegstand is hier nog steeds minder dan het gemiddelde en het kost nu eenmaal tijd om winkels om te bouwen als er een andere in komt."

Toekomst

Wat de winkeliersvereniging betreft is er echt nog ruimte voor meer winkels en horeca in het dorp. Een tweede supermarkt staat hoog op het lijstje. "Dan krijg je ook meer bewegingen op rustige dagen." Daarom betreuren zij ook de keuze van de gemeente om rond de Keucheniusstraat waar nu nieuw gebouwd gaat worden niet te kiezen voor meer en koppelbare ruimte. "Maar die race is nu gelopen", zegt Van den Broek. "We kunnen nu beter naar de toekomst kijken en kijken wat we dan kunnen doen."
Parkeren is dan wel een probleem. De winkeliersvereniging zou graag een onderzoek willen hebben naar de beleving van parkeren, en niet zoals de gemeente onlangs de parkeerplaatsen telde tussen Naarderstraat en zwembad. "We verliezen klanten als ze geen parkeerplek kunnen vinden", stelt De Lange. "Als die plaatsen voor meer dan 90% bezet zijn op topuren dan moet je maar net weten waar plek vrij is. Er zou eens goed naar moeten worden gekeken en een routing en visie op moeten worden ontwikkeld." Een andere langgekoesterde wens is om samen met de markt en de gemeente te kijken naar een oplossing voor de markt. "Er wordt nu te veel gedacht in onmogelijkheden. We zouden de ideale opstelling met elkaar moeten bespreken en dan kijken wat er nodig is en dat realiseren. Winkelen gaat tegenwoordig hand in hand met horeca. Daar moet ook ruimte voor zijn."

Regisseur

De winkeliers zijn al een tijdje geleden gestart met het project De Nieuwe Winkelstraat om vorm te geven aan hun toekomst. Binnenkort wordt het eerste deel hiervan afgesloten. Een aanbeveling is in ieder geval om een regisseur aan te trekken om dit soort zaken aan te jagen bij winkeliers, gemeente en andere betrokkenen als de markt. "We hopen dat de gemeente zich hier ook in kan vinden, want dan begint het project eigenlijk pas echt en kunnen we er gezamenlijk een mooi winkelgebied van maken. Met bijvoorbeeld meer groen en kenmerkende heggetjes."

Hart van Huizen wil graag een regisseur voor winkelgebied