Zelfstandig blijven met intensivering samenwerking

HUIZEN Zelfstandig blijven is de gemene deler van Huizen, Blaricum en Laren en daar hebben de gemeenten elkaar dan toch gevonden. Als de gemeenteraden ermee instemmen, zullen zij dezelfde boodschap naar de provincie sturen. Zij kiezen voor intensivering van de samenwerking en niet voor de door de provincie gewenste fusie.

Ruimte hiervoor hebben de gemeenten gevonden in het rapport van Deloitte over de bestuurskracht van de gemeenten en de regio, dat voor de provincie als basis dient voor de herindeling in de regio. "Geef deze gemeenten tot uiterlijk medio 2019 de ruimte om in onderling overleg en in samenspraak met hun bevolking te komen tot keuzes en voorstellen die leiden tot versterking van de regionale/lokale bestuurskracht."
Burgemeester Hertog verwacht dat er in de gemeenteraad van Huizen een brede steun zal zijn voor het voorstel. "Ik heb hierover met de fractievoorzitters gesproken. Niet iedereen zal het ermee eens zijn, maar een meerderheid wel." Het voorstel zal op 13 juli door de gemeenteraad besproken worden.
In Blaricum en Laren loopt het proces iets anders. Hertog: "Daar is het college van mening dat de raad hierin leidend moet zijn. In Huizen is dat door de raad bij het college neergelegd."
De gemeenteraden van Laren en Blaricum bespreken het voorstel al eerder in hun raadsvergadering. "Het kan zijn dat de voorgestelde zienswijze daarna nog iets aangepast moet worden, maar we gaan ervan uit dat dit breed gedragen wordt."