Rechts Jan Kroon, samen met René Schiltkamp voor Vishandel Bunschoten, waar zij hopen een vispaviljoen te kunnen starten.
Rechts Jan Kroon, samen met René Schiltkamp voor Vishandel Bunschoten, waar zij hopen een vispaviljoen te kunnen starten. Foto: Bob Awick

Initiatiefnemer Jan Kroon: 'Ik wil gewoon een visje en een patatje eten'

Als inwoner van Huizen en zeiler miste Jan Kroon iets: de mogelijkheid om een visje en een patatje te eten. Hij is er al 3,5 jaar mee bezig.

HUIZEN "Ik ben gepensioneerd", zegt Jan Kroon. "Vroeger heb ik in de catering gezeten." Als Huizer inwoner miste hij iets bij de Oude Haven: de mogelijkheid om simpel een visje en een patatje te eten. Daarom vroeg hij 3,5 jaar geleden advies aan de gemeente over een standplaats aan de Bestevaer. Inmiddels is dat een idee voor een vispaviljoen aan de Energieweg 10 geworden. De wethouder heeft dat afgewezen, maar de raad vindt dat het zou moeten kunnen.

"Overal kun je een visje eten als je aanmeert in een haven: Katwijk, Urk, Harderwijk, IJmuiden. Maar in Huizen niet. Ik dacht dat zoiets in Huizen ook mogelijk moest zijn en dat zoiets de haven levendiger zou maken. Naïef als ik was, vroeg ik de gemeente om advies. Ik wilde graag weten hoe je zoiets bereiken kon. Ik hoefde zelf geen standplaats of iets dergelijks", legt hij de eerste stappen uit van zijn inmiddels 3,5 jaar lange reis om simpel een visje in de Oude Haven te kunnen kopen. "Ik dacht aan een plek aan de Bestevaer, waar mensen ook langs komen fietsen. Dat leek me een leuke plek."
De gemeente Huizen sprong meteen in de actiestand. Er was nog geen standplaatsenbeleid, dus dat moest er dan eerst komen. Al met al duurde het een jaar voordat men concrete stappen verder was. Aan de Bestevaer kon geen paviljoen gevestigd worden, omdat hier niet voldoende parkeerruimte is.

Havenkantoor

"De gemeente kwam toen zelf met het voorstel om eventueel de plek van het havenkantoor aan de Energieweg te betrekken als dat weg zou gaan. Dat leek ons een prima idee. Daar zijn al voorzieningen en dan wilden we iets om het casco heen bouwen, zodat het er goed uit zou zien en goed kon worden ingericht", gaat Jan verder.

Viskiosk

Er werd gezamenlijk gewerkt aan een plan en uiteindelijk kreeg hij toestemming om een viskiosk neer te zetten op deze plek. "Wij gingen ervan uit dat we op de plek van het havenkantoor 55 vierkante meter tot onze beschikking zouden krijgen. Dat bleek echter nog maar 25 vierkante meter te zijn, want er moesten nog twee parkeerplekken bij komen, waarvan een voor invaliden. Ook belangrijk natuurlijk, maar zo'n kiosk was niet de bedoeling. Daar kom je niet mee weg als je uit de kosten wilt komen. Bovendien had ik het altijd over een vispaviljoen gehad."

'Ik dacht aan een plek aan de Bestevaer, waar mensen langsfietsen'

In de vishandel

Met een goedgekeurd plan met te weinig vierkante meters kreeg hij als eerste de kans om het havenkantoor te kopen. "Maar ik wilde nog een aantal dingen uitzoeken. Ik zag ook een mogelijkheid om samen met mijn partner in deze, namelijk René Schiltkamp van Vishandel Bunschoten, een vispaviljoen in zijn bedrijf te beginnen. Daar is immers al een verkooppunt van visbezorgd.nl en kunnen zo'n 20 voertuigen op eigen terrein parkeren. Het terras zou dan in de voortuin kunnen."
De brief met dit voorstel stond afgelopen donderdag op de agenda van de raad. Die wilde over het initiatief van gedachten wisselen met de wethouder. Die liet echter dezelfde dag aan de raadsleden weten dat zij met het college dat plan had afgewezen. Iets waar de raad niet blij mee was. Die ziet mogelijkheden in het plan en is van mening dat met een kleine afwijking van het bestemmingsplan een vispaviljoen mogelijk gemaakt moet kunnen worden, en vroeg unaniem de wethouder haar besluit te heroverwegen.

Positief

"Het is een rare en lange weg geweest, maar ik wil positief blijven en ervan uitgaan dat het vispaviljoen er gaat komen. Het havenkantoor is inmiddels verkocht. Voorlopig geef ik echter nog niet de mogelijkheid op om een vispaviljoen te beginnen Ik ga ervan uit dat we er met de gemeente uiteindelijk toch wel uit gaan komen en dat het vispaviljoen er komt."