Het vuur woedde op de derde verdieping.
Het vuur woedde op de derde verdieping. Foto: Fotografie Simon Klein

'Wie is er zo aan het barbecueën?'

De vrouw in wiens woning zondagavond brand uitbrak, lijkt voorlopig niet terug naar huis te kunnen. Dat wordt een dag later wel duidelijk.

HUIZEN Het is maandagmiddag het gesprek van de dag in de Middelgronden: de brand van de avond ervoor in een maisonnette woning. "De brandweer was hier op zich vrij snel hoor, maar één minuut duurt op zo'n moment wel heel lang."

Dat zegt de buurman van de getroffen woning eigenlijk heel relaxed. "Dat ik nuchter ben zegt mijn vrouw ook altijd. Zij stond gisteravond te rillen als een rietje." Vlak voordat er alarm werd geslagen en alle bewoners snel hun huis uit moesten, vroeg zij zich af: wie is er zo aan het barbecueën? "En ineens klonk er gegil", zegt de buurman die niet met zijn naam in de krant wil. "De rook kwam meteen op mijn longen. Ik hapte naar adem. We moesten er allemaal uit", zegt hij lachend. "Ben ook blij dat ik nog mijn broek aan had. Ik was daarna wel toe aan een borrel. Die heb ik ook genomen."

Volgens een woordvoerder van de brandweer woedde het vuur op de derde verdieping, aan de achterkant van de maisonnette. De boosdoener was een kaars.
Over de bewoonster die momenteel zonder woning zit, weet de man niet veel. Zij zeggen elkaar gedag, maar veel meer ook niet. De man die aan de andere kan naast haar woont is sowieso een grote onbekende. Bij hem trof de brandweer tijdens een standaardcontrole na de brand een hennepplantage met in totaal zeventig planten aan. "Die jongen was zondag niet thuis, is er ook nooit. Ik heb hem weleens gevraagd wanneer hij hier komt wonen, maar dan zegt hij dat zijn moeder hem nog zo graag ziet. Ze hebben zondagavond met een stormram de deur open moeten krijgen."
Overigens werd er zondagavond nog een tweede hennepkwekerij ontdekt, dit keer in een schuur aan de Disselweg. Daar troffen agenten 118 planten aan. De 39-jarige bewoner werd daarbij aangehouden. De kwekerijen zijn geruimd.

Voor de brandweer was het geen eenvoudige klus.
Bij de nacontrole trof men een wietplantage aan.