Fons Hertog vertelt in geuren en kleuren over zijn werk als burgemeester van Huizen.
Fons Hertog vertelt in geuren en kleuren over zijn werk als burgemeester van Huizen. Foto: Bob Awick

Burgemeester Fons Hertog op de koffie bij ouderen in Villa Slingerbosch

Wat doet een burgemeester eigenlijk de hele dag? Dat wilden de ouderen in Villa Slingerbosch weleens weten en ze nodigden hem uit op de koffie.

HUIZEN Villa Slingerbosch van Domus Magnus ligt verscholen achter het geluidsscherm van de A1 aan de Amersfoortsestraatweg. Hier wonen 16 hulpbehoevende ouderen. Velen hebben er dementie en daarom worden ze geprikkeld. Onder andere door met hen de kranten door te nemen en allerlei dingen te organiseren. Afgelopen maandagmorgen kwam burgemeester Fons Hertog op bezoek om te vertellen over zijn werk.

"Wat doet u zoal op een werkdag", vraagt Marloes Migchelsen, coördinator Welzijn Domus Magnus Slingerbosch. Ze heeft net de kranten met de ouderen aan tafel doorgenomen. Zo blijven ze op de hoogte van wat er buiten de muren van de mooie villa in het Gooi gebeurt. Ze vertelt over Messi die getrouwd is, maar ook over iemand die met een luier drugs naar binnen heeft gesmokkeld in een gevangenis. Dat laatste bericht laat sommigen lachen en anderen maken miskennende geluiden.
Als de burgemeester binnenkomt, krijgt hij eerst koffie met gebak en wordt hij netjes voorgesteld. Dan brandt hij los over zijn werk. Hij vertelt dat er zo'n 380 gemeenten in Nederland zijn die ieder hun eigen burgemeester hebben en een eigen gemeenteraad. "Binnenkort zijn er weer verkiezingen, in maart volgend jaar. De gemeenteraad zoekt de burgemeester uit en die wordt elke keer voor 6 jaar benoemd. Als ze hem dan niet leuk vinden, of de burgemeester vindt de gemeente toch niet zo geweldig, dan wordt zijn contract niet verlengd."

Daarna vertelt hij over zijn ambtsketen. "Die heet geen ketting, want burgemeesters houden er niet van om aan de ketting te liggen. Dat is iets voor een hond, daarom heet het keten. Ze hebben allemaal wat anders en iets dat hetzelfde is. Hetzelfde is het rijkswapen. Aan de andere kant staat het wapen van Huizen. Met een melkmeisje." Daarna geeft hij de keten door zodat de bewoners van Villa Slingerbosch deze kunnen bekijken. Een dame hangt hem om haar nek en luistert daarna geboeid verder naar het verhaal. De burgemeester herinnert haar er later aan dat anderen hem ook graag willen zien en ze geeft hem vervolgens weer door.
"Als burgemeester ben ik voorzitter van de gemeenteraad. Een burgemeester mag niet meestemmen, die is onafhankelijk. Hij is ook voorzitter van het college van burgemeester en wethouders en heeft diverse taken. Zo is hij hoofd van de politie en de brandweer. Ook mag hij horecapanden sluiten als daar dingen gebeuren die niet mogen. Ik ben verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid, zoals ze dat noemen. Ik ben heel druk beziggeweest met Marokkaanse jongeren die gecharmeerd waren van Syrië en IS. Ik probeer te voorkomen dat er gedoe ontstaat en probeer ze tegen te houden als ze naar Syrië af willen reizen. Misschien heeft u dat in de krant gelezen of op tv gezien." "Dat is een hele klus", zegt een van de bewoners. "Ik doe dat gelukkig ook niet alleen", zegt de burgemeester.

100-jarigen

Daarna vertelt hij over zijn bezoeken aan bruidsparen die 60, 65 of soms zelfs 70 jaar zijn getrouwd. En aan de 100-jarigen. "De laatste keer dat ik op bezoek ging bij een 100-jarige belde ik aan en deed een man keurig in pak open. Hij vroeg of ik voor de 100-jarige kwam. Ik zei ja. 'Dan ga ik hem halen', zei de man. Even later kwam hij terug en zei: 'Grapje, ik ben de 100-jarige.' De bewoners lachen samen met de burgemeester om het verhaal. "Soms maak ik ook wel minder leuke verhalen mee", zegt hij daarna. "Maar die ga ik u niet vertellen." In plaats daarvan vertelt hij over het uitreiken van de lintjes, de koninklijke onderscheidingen. Een aantal bewoners aan de tafel knikt. Zij weten wel waar hij het over heeft.
"Een burgemeester heeft altijd dienst. Als er een crisis is, moet ik direct aan de slag. Als er bijvoorbeeld een grote brand is, als er een gifwolk in de buurt is en dat soort dingen. Gelukkig gebeurt dat niet vaak. Geen enkele dag is hetzelfde. Het is buitengewoon boeiend en soms spannend. Als ik 's ochtends naar mijn werk rijdt, weet ik nooit hoe het 's avonds afloopt. Ook moet een burgemeester goed kunnen praten. Maar dat kan ik goed, dat hoort u wel", zegt de burgemeester lachend.

Hij vertelt naar aanleiding van een vraag dat hij al 22 jaar burgemeester is. Hij is begonnen als advocaat. Hij kwam in de politiek terecht en begon als burgemeester in Velsen. Na diverse omzwervingen kwam hij in Huizen. "Ik ben nu de oudste burgemeester. Als ik 70 ben, dat is in oktober, dan mag ik met pensioen. Waarschijnlijk blijf ik langer werken als waarnemend burgemeester. Daar zijn we over aan het praten. Ik zorg ook dat ik geniet van mijn vrije tijd. Ik speel bijvoorbeeld piano in een combo." Dat leidt bij het afscheid nog tot een optreden op de vleugel in de kamer ernaast en een uitnodiging om een keer op te komen treden met zijn band. "Dat doe ik graag, net als vertellen over mijn werk."

'Geen enkele dag is hetzelfde. Het is buitengewoon boeiend'

Kijk op HuizerNieuws.nl voor het filmpje van het optreden van de burgemeester op de vleugel.