De vrijwilligers en de oogst van de schoonmaakactie van Huizen Schoon.
De vrijwilligers en de oogst van de schoonmaakactie van Huizen Schoon. Foto: Bob Awick

Ruim twintig zakken vuil opgehaald

HUIZEN Ruim twintig zakken vuil hebben de twintig vrijwilligers afgelopen zaterdag opgehaald tijdens de opruimactie van Huizen Schoon. "Ze hebben zich gelukkig niet laten afschrikken door het weer", stelt Gert-Jan Nagel.

Doel was het gebied rond de havens een beetje op te ruimen. "Dat was een idee van iemand die een boot heeft en die het opgevallen was dat het rond de havens altijd rommelig is." Daarom zette Huizen Schoon de actie van zaterdag op touw. De gemeente stelde hiervoor materialen ter beschikking zoals grijpers, zakken, hesjes en zak-openhoudringen. Om de actie kracht bij te zetten werden banners en spandoeken aan het havenkantoor in de nieuwe jachthaven opgehangen, waar werd verzameld.

De weersvooruitzichten waren niet goed en het regende de hele ochtend. "Gelukkig lieten de vrijwilligers zich daar niet van weerhouden. Zij kregen dan ook een stuk appelkruimelvlaai, beschikbaar gesteld door Multivlaai, en een lunch van Plus Van den Hoven in de Oostermeent." Ook voor koffie en thee was gezorgd.
De groep was opgedeeld in twee ploegen. Een die bij de pier en het Nautisch Kwartier ging opruimen en een die bij Hotel Newport aan de slag ging. "Beide groepen zijn met het bootje van de jachthaven op locatie gebracht. Ook waren er twee mensen, gewapend met een schepnet, in het bootje langs de rietkragen vanuit het water aan het opruimen. Er werd heel veel zwerfafval gevonden in de vorm van blikjes, papiertjes, flesjes, maar ook een broek en een paddel, maar vooral peuken... heel veel peuken", verzucht Gert-Jan. "Helaas was de opruimactie heel succesvol."
Huizen Schoon is nu druk bezig met het voorbereiden van maatschappelijke stages, maar zint al op een volgende actie. Ideeën zijn al ingeleverd: het gebied rond Sijsjesberg of de Wolfskamer. Volg daarvoor de Facebookpagina Huizen Schoon.