Het Havenfestival en het Oldtimer Festival mogen zich met 20.000 bezoekers wel tot de succesvolle evenementen rekenen.
Het Havenfestival en het Oldtimer Festival mogen zich met 20.000 bezoekers wel tot de succesvolle evenementen rekenen. Foto: Bob Awick

Raad wil Havenfestival en Oldtimer Festival behouden

HUIZEN De gemeenteraad heeft wethouder Marlous Verbeek laten weten dat zij zowel het Havenfestival en het Oldtimer Festival kernevenementen vindt en dat deze voor Huizen behouden zouden moeten blijven.

De raad had vorige week woensdag een 'opiniƫrende' discussie over het subsidiebeleid dat staat in het Concept Actieplan Evenementen 2019-2022. Hierin was de subsidie voor deze twee evenementen die op dezelfde dag plaatsvinden op 0 euro gezet.

Havenfestival
"Laten we duidelijk zijn. Als dat gebeurt gaat het Havenfestival niet door", zei Frans Kolk, die namens de Stichting Huizer Botters, organisator van het Havenfestival, insprak. "Wij zijn vol verbijstering dat dit succesvolle evenement zo om zeep wordt geholpen. En daar neem ik het Oldtimer Festival Huizen als succesvol evenement maar in mee." Hij liet tevens weten dat bij het ontbreken van een Havenfestival er ook minder inkomsten zijn voor de stichting. "Gelet op de grote toestroom van bezoekers waarvan wij meeprofiteren wordt er die dag veel gevaren, kunnen we 'Vrienden' maken en zijn er diverse inkomsten die bijdragen aan de positieve zijde van onze begroting. Deze inkomsten vallen niet geheel weg omdat we zelf ook nog botterdagen organiseren, maar worden beduidend minder. Het zijn echter wel inkomsten waarop in de onderhandeling over ons huurcontract onze instemming met de huur is gebaseerd."

Voor dat laatste probleem droeg de Stichting Huizer Botters een oplossing voor. Zij stellen de gemeente voor om de waarde van de werf in een keer af te schrijven en deze vervolgens voor een symbolisch bedrag van 100 euro aan de stichting te verhuren. "Hiermee maakt Huizen haar culturele doelstelling ook fysiek waar. Als tegenprestatie zal de Stichting Huizer Botters dan voor een aantal nader af te spreken jaren een Havenfestival organiseren, qua omvang en uitstraling conform de twee afgelopen jaren. Hiervoor zal zij geen enkel vorm of subsidie van de gemeente vragen of ontvangen." Een voorstel dat de politiek niet direct wegwuifde en waar het wellicht nog op terugkomt.

Kernevenementen

De raadsleden waren het er eigenlijk allemaal wel over eens dat het Havenfestival en het Oldtimer Festival net als de intocht van Sinterklaas, Koningsdag en de Huizerdag kernevenementen zijn en dus op subsidie zouden moeten rekenen. "Als er dan schijnbaar niet genoeg geld is, moet er geld bij", was een conclusie van een van de raadsleden. "Dat betekent dan wel dat iets anders niet kan."

Discussie

De wethouder liet weten veel te hebben genoteerd. "Het is belangrijk om hier een open discussie over te voeren, want het is een lastig onderwerp." Zij neemt nu de opmerkingen van de raad mee om in het najaar met een definitief actieplan voor evenementen te kunnen komen waar de raad mee kan instemmen.

Oldtimers

Opvallend was de afwezigheid van een afvaardiging van de Stichting Oldtimers Huizen, die het Oldtimer Festival Huizen organiseert. "We zijn een beetje het vertrouwen kwijt in de gemeente", legt Cees Alders daags na de bespreking in de raad uit. "We laten elk jaar zien wat we kunnen organiseren en werken daar hard voor. Als Huizen daar geen geld voor overheeft, dan is dat jammer."

Subsidie

De stichting vraagt 11.000 subsidie euro voor het evenement en krijgt sinds dit jaar nog maar 6.000 in plaats van 8.400 euro in 2016. Daarom gaat het evenement dit jaar al niet door. "Ik vind het wel positief om te horen dat de gemeenteraad het Oldtimer Festival Huizen als een kernevenement ziet. Dat biedt een opening om het gesprek aan te gaan en te kijken wat er nodig is om ook in de komende jaren het festival weer te houden."