Op het bord bij de pier staat het een en ander te lezen over de natuur in de omgeving, waaronder de vogeleilanden.
Op het bord bij de pier staat het een en ander te lezen over de natuur in de omgeving, waaronder de vogeleilanden. Foto: Bob Awick

Informatiebord bij pier onthuld

HUIZEN Wethouder Pas heeft vorige week woensdag een informatiebord bij de pier onthuld. Hierop staat welke vogels en planten er voorkomen op de pier en op de nabije vogeleilanden.

"De gemeente wil graag in alle gebieden waar natuur is op den duur een dergelijk bord neerzetten. Zo kunnen mensen zien wat er allemaal aan natuur te vinden is", legt Peter Posthumus van de gemeente uit. De informatie op het bord is tot stand gekomen na een natuuronderzoek en met medewerking van de Vogelwerkgroep die dit jaar 50 jaar bestaat.
"Als de Kinderboerderij af is en we hebben in het Stadspark alle paden aangelegd, dan zal daar ook een bord komen. Verder zou het mooi zijn als er in de toekomst ook borden komen achter Hotel Newport en in het Bad Vilbelpark."

Vogeleilandjes

Na de onthulling van het bord werd in de nabijgelegen Riva Wijnlounge een intentieovereenkomst getekend voor het onderhoud van de pier en de vogeleilanden. "Dat is een overeenkomst tussen de gemeente, Staatsbosbeheer de vrijwilligers van Naerdincklant en de Vogelwerkgroep. Wij hebben met elkaar afgesproken dat we de komende jaren de natuur op orde houden. Op de vogeleilanden betekent het dat we op het eilandje met een deel lage begroeiing dit bij gaan houden. Dan kunnen grondbroeders zich daar vestigen", vertelt Posthumus.
De eilandjes zijn ontstaan toen het zand uit de haven daar werd gestort. "Dat was om de natuur te compenseren. Recent kwamen we erachter dat Rijkswaterstaat de eigenaar is. We hebben namelijk grond geruild om de haven uit te kunnen breiden."
Rijkswaterstaat is blij met de overeenkomst die nu getekend is. De gemeente gaat nu met hen in overleg om te kijken of er subsidie mogelijk is voor de werkzaamheden die worden uitgevoerd. "En ook moet elke drie jaar het lage deel helemaal gekortwiekt worden. Daar praten we ook nog over."