De artist impression van het verbouwde clubgebouw.
De artist impression van het verbouwde clubgebouw. Foto: Christiaan Koop

Eerste kwartaal 2018 schop in de grond verbouwing clubhuis

De leden van voetbalclub HSV De Zuidvogels stemden vorige week in met de verbouwing van hun clubhuis. Wat gaat er nu precies gebeuren?

HUIZEN "Het plan is inderdaad goedgekeurd door de leden. Dat was best wel spannend, want we hebben alle leden twee jaar lang een bijdrage van 25 euro voor de bouw gevraagd", legt Hans van Diest uit, bestuurslid van de vereniging belast met de verbouwing.

"Die bijdrage hebben we bewust gevraagd. We willen dat de leden het als hun clubhuis zien. We hopen ook dat veel leden een bijdrage zullen leveren aan de verbouwing door hun expertise in te zetten en ons een handje te helpen als dat nodig is", gaat hij verder.

De club kreeg van de gemeente voor de verbouwing 600.000 euro subsidie en een lening van 600.000 euro voor 40 jaar. "Die is overigens verstrekt tegen een rentepercentage van 3% in plaats van 4%, omdat we het geld pas in 2018 gaan lenen. Dat scheelt de club alweer geld."

De club verwacht in het eerste kwartaal van 2018 de eerste schop in de grond te kunnen steken. "De bouwvak komt er aan en we kunnen nu de leden akkoord zijn en de financiƫn geregeld het project gaan aanbesteden. Ook moeten nu de diverse vergunningen aangevraagd worden. Daarnaast zal een aannemer die het project op zich gaat nemen ook nog zo'n drie maanden voorbereidingstijd nodig hebben. Daarom duurt het dus nog even."

De voorbereidingen van de verbouwing lopen al weer twee jaar. "Vooral het proces met de gemeente is een marathontraject geweest. De gemeenteraad moest beslissen over de subsidie en de lening en dat kost tijd." De verbouwing van het clubhuis is nodig, omdat het gebouw inmiddels al 50 jaar bestaat. "We hechten veel waarde aan bijvoorbeeld vrouwenvoetbal. Daarom willen we de kleedkamers verbouwen. Ook willen we dat nieuwe jeugdleden zich bij ons melden, dan is vernieuwing ook van belang. Vroeger had iedere familie in Huizen zijn eigen voetbalclub. Nu komen kinderen samen met hun ouders kijken en wordt er gekozen op basis van wat ze zien en ervaren."

De nieuwe kleedkamers worden straks eerst gebouwd, met daarbovenop een terras dat voor iedereen toegankelijk is. Daarna worden de oude kleedkamers aangepast. "De kantine pakken we dan in de zomerstop aan. Zo kunnen we gewoon blijven spelen. We zijn nog wel bezig om tijdelijk onderdak te vinden voor de buitenschoolse opvang die hier zit. De nieuwbouw biedt hen straks meer vierkante meters." Er was nog even sprake dat biljartvereniging De Bun in het gebouw ging komen. "Dat bleek echter snel al niet mogelijk. De lasten zijn voor hen te hoog. Ze praten nu verder met de gemeente over hun wensen. Wij gaan nog wel kijken hoe we de exploitatie van de club kunnen verbeteren. In de ochtend zijn er nog uren vrij. We denken eraan om dan ouderen een plek te bieden waar ze samen kunnen komen, maar dat staat nog allemaal in de kinderschoenen. Eerst maar een de verbouwing regelen."

Leden betalen twee jaar lang 25 euro bouwbijdrage