Brianne (rechts) kent Herma van het uitgiftepunt Huizen van de Weggeefhoek Wijdemeren.
Brianne (rechts) kent Herma van het uitgiftepunt Huizen van de Weggeefhoek Wijdemeren. Foto: Bob Awick

Brianne start doneeractie voor waterdicht vervoer voor Herma

Brianne kon het niet langer aanzien dat Herma vrijwel niet meer haar huis uit komt vanwege allerlei medische problemen. Ze startte een actie voor vervoer.

HUIZEN - Brianne en Herma kennen elkaar van de Weggeefhoek Wijdemeren op Facebook. Een site die dingen gratis weggeeft en verloot onder de gegadigden. "Herma is het uitgiftepunt in Huizen en ik heb haar een tijd ondersteund als tweede uitgiftepunt", vertelt Brianne. "Ik zag haar zo slecht lopen en kwam toen achter haar verhaal en vond dat ik iets moest doen. Vandaar de actie." Herma is er blij mee. Ze leeft onder bijstandsniveau en omdat ze volgens de gemeente nog 100 meter kan lopen, heeft ze geen recht op vervoer.

Het verhaal van Herma is schrijnend, maar ze blijft positief. "Ik ga niet bij de pakken neer zitten en sta positief in het leven", zegt ze. Haar ellende is eigenlijk al op haar 18e begonnen. Als speelster van het Nederlands handbalteam scheurde ze haar kruisbanden bij haar knie. "Ze moesten de band vanaf de enkel weer omhoog halen. Op een of andere manier is er toen een zenuw bekneld geraakt." Dat betekende dat ze veel pijn in de knie had en daarvoor kreeg ze Prednison voorgeschreven. "Ik was altijd stevig, maar had een conditie waarmee ik iedereen er uitspeelde tijdens het handballen", vertelt ze glunderend. "Door de Prednison kwam ik echter heel veel aan. Het lukte me uiteindelijk gelukkig om ook weer een flink stuk af te vallen. Toen bleek echter dat ik twee gebroken wervels in mijn rug had. Dat is denk ik van een val die ik heb gemaakt toen ik een van mijn kinderen bij de botsauto's had geholpen. Ik gleed uit op de rand. Pas later kwamen ze hier dus achter en dat betekende dat ik moest stoppen met werken, wat ik al die tijd wel deed met vreselijke pijn in mijn rug. Ik ben al 9 jaar volledig afgekeurd."

Al een aantal keer kreeg ze een operatie voor een zenuwblokkade in haar rug. "Maar die hebben niet geholpen. Het ging zelfs mis en dat betekende meer last aan mijn been."Omdat haar been niet recht meer zat, hebben ze het recht proberen te zetten, maar de plaat die ze daarbij gebruikte sprong los. Het zijn bovendien niet de enige zaken die haar parten spelen. "Ik heb fybromyalgie en ook nog eens een bacterie die kraakbeen wegvreet. In mijn hand heb ik al een kunstgewricht, zodat ik mijn vinger nog goed kan bewegen."

Uitgeteld

Brianne: "Ik hoorde haar verhaal, toen ik vroeg of het wel ging. Ik zag haar altijd zo moeizaam lopen. Herma is iemand die zich altijd inzet voor een ander en zelf ook niet opgeeft. Wat niemand ziet, is dat ze als ze bijvoorbeeld een stukje heeft gefietst, meteen de rest van de dag uitgeteld is." Herma bevestigt dat: "Dan heb ik een hele slechte nacht, geloof me. Maar ik moet wel, want ik heb geen vervoer en moet toch naar de voedselbank om mijn eten op te halen en af en toe ook nog een boodschap doen."

Ze nam een hondje en heeft gelukkig een balkon bij haar woning. "Zo dwing ik mezelf om toch naar buiten te gaan. Anders zou ik de hele dag binnen zitten." Brianne: "Ik heb rondgekeken wat wel kan. Een scootmobiel wordt lastig in verband met hoe Herma woont en kost bovendien zo rond de 3.500 euro. Een scooter kan ook niet, want ze heeft last van haar handen. Een driewielfiets met trapondersteuning kan ook niet, want ze kan dan niet remmen met handremmen. Ik kwam uit bij een tweedehands Amica. Zo'n klein autootje, een brommobiel, waar je geen rijbewijs voor hoeft te hebben, want dat heeft Herma niet. Die mocht ze niet halen, omdat ze epilepsie heeft. Herma kan parkeren in de garage bij haar woning en het zou een ideale oplossing zijn." Herma: "Dan moet ik nog wel een klein stukje lopen naar de lift, maar ik kan de boodschappen bijvoorbeeld daar wel al neerzetten voordat ik de auto parkeer."
Brianne: "Ik heb het bedrag van de actie op 1.250 euro gezet. Voor die prijs moeten we er wel een op Marktplaats kunnen kopen. Daar heb ik al naar gekeken. Die dingen zijn als het goed is niet stuk te krijgen, dus ze zou er dan meteen voor altijd mee geholpen zijn. Als ik het geld zelf had, dan gaf ik haar het cadeau."
Voor Herma zou zo'n vervoermiddel haar kwaliteit van leven enorm verbeteren. "Als ik nu wat verder weg moet, dan moet ik altijd anderen vragen mij te brengen en halen. Dat is vervelend. Ik wil bijvoorbeeld een workshop haken en breien geven, maar ik ga absoluut niet op de fiets naar het buurthuis. Dat gaat niet werken. Dan moet ik dus hulp vragen van een vriendin. Alleen als ik naar het ziekenhuis moet, dan krijg ik een taxi vergoed van de zorgverzekering. Over een paar maanden moet ik weer. Ik ben bezig voor een nieuwe knie. Daarvoor moet eerst een zenuwblokkade in mijn knie krijgen. Daar ben ik heel zenuwachtig voor, want in mijn rug zijn die nooit gelukt."
Om haar tijd nuttig door te komen is ze al bezig met de kerstweggeefactie van Weggeefhoek Wijdemeren. "Ik heb al vijf kratten met spullen hiervoor. Als ik dan straks moet zitten, dan kan ik daar mooi pakketten van maken om weg te geven."

Wie Brianne wil helpen bij haar actie kan geld overmaken via doneeractie.nl bij de actie 'Help Herma aan waterdicht vervoer'. Een andere tip om haar te helpen? Mail redactie@huizernieuws.nl.

Herma: 'Ik heb geen vervoer en moet toch naar de voedselbank'