'Trombinist Bart van Lier heeft altijd het publiek weten te raken'

HUIZEN Bart van Lier heeft vorige week donderdag een koninklijke onderscheiding gekregen. Hij was trombinist bij het Metropole orkest waar hij op 14 juni met pensioen na 25 jaar bij het orkest te hebben gespeeld.

Burgemeester Fons Hertog was speciaal voor de uitreiking naar Hilversum gegaan, waar het orkest resideert. Hier verraste hij Van Lier met de onderscheiding. "In de eerste instantie hadden ze niet in de gaten wie ik was en ze hadden geen idee waarom ik was gekomen. Zelfs toen ik Van Liers naam had genoemd, drong het nog niet tot hem door."
Van Lier trad in de meeste concerten die hij gaf met het Metropole Orkest trad ook op als solist en werd geroemd voor vele zaken. "Van Lier heeft altijd het publiek weten te raken en zijn medespelers kunnen inspireren met zijn grote muzikale vakmanschap en emotioneel geladen creativiteit", was een van de opmerkingen. Hij was één van de oprichters van de artistieke commissie van het Metropole Orkest, waarin musici van het orkest adviseren over de te maken artistieke keuzes.

Gebaat

"Van Lier kan worden gekwalificeerd als iemand die op uitstekende wijze werkzaamheden heeft verricht waarbij de samenleving in belangrijke mate is gebaat. Dit rechtvaardigt een toekenning van een Koninklijke onderscheiding tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw." De Orde van de Nederlandse Leeuw is een hoge onderscheiding die niet vaak wordt uitgereikt.