Rob Bource, hier met een deelauto op de foto, heeft uit passie voor duurzaamheid en vervoer E-motion georganiseerd.
Rob Bource, hier met een deelauto op de foto, heeft uit passie voor duurzaamheid en vervoer E-motion georganiseerd. Foto: Marnelleke Bource-Mout

Rob Bource organiseert E-motion tijdens komend Havenfestival

Al in 2013 had hij het idee om iets te doen met duurzame mobiliteit. Nu de oldtimers bij het Havenfestival er dit jaar niet staan, maakt hij E-motion 2017 mogelijk.

HUIZEN "Ik ben er mee begonnen, omdat ik het niet zo'n aanlokkelijk idee vond om een leeg parkeerterrein aan te treffen nu het Oldtimer Festival Huizen niet doorgaat", zegt Rob Bource, de drijvende kracht achter E-motion 2017. "Maar het is een onderwerp dat dicht bij me staat, duurzame mobiliteit, en eigenlijk speel ik al met de gedachte sinds 2013."

Het gaat om elektrisch vervoer in de breedste zin van het woord volgens Bource. "Iedereen die aanwezig is, wil informeren, inspireren en mensen iets laten ervaren", gaat hij verder. "Volvo, BMW, Volkswagen, Toyota, Mercedes, Opel en Audi laten hun aanbod zien. Er zijn van de marktleider Aixam elektrische brommobielen. Electric Motorcycles laat spetterende motoren zien, die zelfs de meest verstokte motorliefhebber doen 'watertanden'", lepelt hij enthousiast en in rap tempo op. "E-Scooters Almere laat zien en ervaren wat de voordelen van een elektrische scooter zijn. Geluidloos, geen uitstoot en zuinig in gebruik. Verder zijn er e-bikes die kunnen worden bekeken en bereden."

Commerciƫle partijen, dat wel, die natuurlijk iets willen verkopen. "Maar misschien verkopen ze wel niets", zegt Bource. "Ze staan hier op eigen risico, maar waren bereid om daar wel voor te betalen en dat betekent dat ik daarnaast ook een leuk programma heb kunnen samenstellen. Zo is er een springkussen voor de jeugd, Muziekenzo uit Almere zorgt voor passende muziek en Princess Brass van Prinses Irene geeft een lunchconcert. Het moet gewoon een leuk uitje worden voor iedereen. Hier is sprake van een win-win situatie en we bekostigen het evenement uit sponsorgelden."
Hij regelde dat Tim Coronel's elektrische Dakar buggy aanwezig is. "En er is die dag een leuk arrangement bij Coronel waar met elektrische karts kan worden gereden." Ook is Scouting Flevo aanwezig met uitdagende activiteiten.
Waar elektrisch gereden wordt, moet je ook denken aan laadpalen. "We zijn zelfs bezig met een duurzame manier om deze van stroom te voorzien." Voor mensen die zich eens deskundig en onafhankelijke over elektrisch vervoer willen laten informeren, zijn deskundigen van de ANWB aanwezig. "Ik heb ook nog verder gekeken. Soms gebruik je een auto niet zo vaak en dan is een auto delen ook een vorm van duurzaam vervoer. Vandaar dat ik gevraagd heb of Deel 'n auto ook komt."

Europese mobiliteitsweek

E-motion vindt plaats tijden het Havenfestival op 16 september van 10.00 tot 17.00 uur. "Achteraf kwam ik er achter dat deze datum precies valt in de Europese Mobiliteitsweek, de Europeanmobilityweek. Dit jaar is het thema 'sharing gets you further', delen brengt je verder. Dat past ook mooi bij dit festival, waarbij we schoon, slim en gedeeld vervoer op de kaart willen zetten in Huizen door dit allemaal met de inwoners te delen."
Heet van de naald meldt Bource ook nog eens dat tijdens het festival E-motion ook de officiƫle opening van het samen met de provincie gerealiseerde deelfiets project in Huizen plaatsvindt.
"Een mooi programma dacht ik zo", zegt hij. "En ik ben nog bezig, bijvoorbeeld met helikoptervluchten en nee, die zijn er nog niet elektrisch." En verklapt het SGP raadslid: "Ik rijd zelf nog geen elektrische auto, maar vind wel dat ik me moet inzetten voor dit soort dingen, omdat we de schepping niet moeten uitknijpen. Het is een kwestie van goed rentmeesterschap."