Meerderheid raadsleden en inwoners: geen noodzaak fusie

HUIZEN De provincie wil graag dat er straks nog maar drie gemeenten in de regio zijn. Daarom zouden Huizen, Blaricum en Laren samen moeten gaan. De raad sprak zich daar afgelopen donderdag over uit en zendt een duidelijke boodschap naar de provincie. De drie gemeenten willen niet fuseren, maar zelfstandig blijven en meer samenwerken.

De provincie legt zoals dat heet een herindeling van boven af op. Dat wordt niet gewaardeerd in Huizen. De noodzaak voor een fusie wordt niet ingezien. Dat bleek wel uit de drie avonden die de gemeenteraad hield om zich door inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven te laten vertellen wat zij belangrijk vonden voor de toekomst van de gemeente.

De CDA vond dit een goede methode, net als andere partijen, en sprak zijn teleurstelling uit dat de gedeputeerde van de provincie die hierover gaat niet de moeite wilde nemen om naar Huizen te komen om dit uit te leggen.

Afspraak

De zienswijze kan nu naar de provincie worden gestuurd. De vier burgemeesters van Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren hebben inmiddels een afspraak om te polsen hoe de provincie tegenover deze zienswijze staat. Formeel laat de provincie pas in november weten hoe het verder wil met de herindeling van de regio. "Maar wij willen graag eerder horen of ons idee een kans van slagen heeft", aldus burgemeester Fons Hertog.