De piramidewoningen uit 1984 komen misschien wel in aanmerking voor de status gemeentelijk monument.
De piramidewoningen uit 1984 komen misschien wel in aanmerking voor de status gemeentelijk monument. Foto: Bob Awick

Staan de piramidewoningen straks op de gemeentelijke monumentenlijst?

De gemeente Huizen is gestart met een onderzoek naar panden die mogelijk een gemeentelijk monument kunnen worden.

HUIZEN De gemeente Huizen is gestart met het onderzoek naar mogelijke gemeentelijke monumenten. Het onderzoek beslaat te periode van 1900 tot 1985.

De gemeente heeft hierbij voor een afwijkende termijn van meer dan 30 jaar gekozen in plaats van de vroeger gehanteerde grens van 50 jaar. Wethouder Gerrit Pas zei hier in een eerder interview over: "Het is heel gebruikelijk dat je dan niet gaat kijken tot 2016, want de laatste 50 jaar zijn doorgaans niet aan de orde bij monumenten. In de praktijk hanteert men nu eigenlijk een periode van 30 jaar. Dan kan men wat meer reflecteren. Zo wil men niet meegaan in de waan van de dag. Wat je vandaag mooi vindt, kan over 20 jaar overal in het land voorkomen en is wellicht niet zo bijzonder. Je moet altijd een periode afstand bewaren."

Voor Huizen betekent dit dat eigenlijk overal wel een toekomstig monument kan staan, met uitzondering van de wijken in het oostelijk deel van de Oostermeent, die voor het grootste deel zijn gerealiseerd na 1985. Dit zijn de Bijvanck, Huizermaat-noord en Bovenmaat. Het begrip monument is daarbij best wel lastig te omschrijven. "Er wordt gekeken naar drie criteria", vertelt Michel Beuving die zich namens de gemeente bezig houdt met dit onderwerp. "De stedenbouwkundige, de architectonische en de cultuurhistorische waarde. Deze worden aangevuld met een toetsing op gaafheid en zeldzaamheid. Maar ook het verhaal achter het gebouw of een wijk is van belang. Dat willen we blijvend vertellen en daarom willen wij ook zoveel mogelijk inwoners bij dit onderzoek betrekken."

Presentatie

Om daarmee een start te maken werd twee weken geleden een presentatie gehouden door onderzoeker Jan van der Hoeve. Onder andere Vrienden van het Oude Dorp, de Historische Kring en andere belangstellenden waren hierbij aanwezig. Zij kregen te horen hoe het onderzoek plaats gaat vinden. Zo is er al een monumentenlijst en wordt er in dit onderzoek gekeken of er nog meer woningen van 1900 tot 1940 op de lijst moeten komen. "Er is al veel onderzoek naar die periode gedaan, maar altijd incidenteel. De jaren dertig woningen zijn natuurlijk erg populair en wellicht komen er wel een aantal op de lijst." Daarnaast zal er ook uitgebreid gekeken worden naar de periode 1940-1985. "Iemand suggereerde dat bijvoorbeeld de piramidewoningen een goede kandidaat zijn. Dat was destijds in ieder geval een uniek project."

Het duurt overigens nog wel even voordat de aanpassing van de monumentenlijst er is. "In eerste instantie gaan we inventariseren wat er allemaal voor cultuurhistorisch waardevolle elementen aanwezig zijn. Daarna volgt een waardering van al deze elementen en dat zou dan kunnen leiden tot een aanpassing van de gemeentelijke monumentenlijst. Zover zijn we echter nog lang niet, we staan echt aan het begin en willen dit graag samen met bewoners en andere belangstellenden doen."

De presentatie staat op huizen.nl/monumenten. Daar staat ook een formulier voor suggesties voor gemeentelijke monumenten.