Vincent Ohrlichs houdt zich voor de gemeente als ervaringsdeskundige bezig met het toegankelijkheidspanel. Zelf kan hij niet lopen en heeft spasmen.
Vincent Ohrlichs houdt zich voor de gemeente als ervaringsdeskundige bezig met het toegankelijkheidspanel. Zelf kan hij niet lopen en heeft spasmen. Foto: Bob Awick

Gemeente zoekt leden voor op te richten toegankelijkheidspanel

Vincent Ohlrichs is zelf ervaringsdeskundige wat betreft toegankelijkheid, omdat hij in een rolstoel zit. Hij is bezig met de samenstelling van het panel.

HUIZEN Toegankelijkheid is één van de vier grondslagen in het verdrag van de Verenigde Naties over gelijke rechten voor mensen met een beperking, net zoals gelijkheid, doeltreffendheid en zelfstandigheid. De gemeente gaat daar mee aan de slag met een nieuw op te richten toegankelijkheidspanel. Vincent Ohlrichs stelt het panel op dit moment samen.

"Ik ben te vroeg geboren", vertelt Vincent. "Ik heb daardoor een hersenbeschadiging in combinatie met spasmen, waardoor ik niet kan lopen. Vanaf het begin van mijn leven heb ik moeten vechten. Mijn ouders mochten na drie maanden couveuse eindelijk geboortekaartjes laten maken, omdat toen duidelijk was dat ik zou blijven leven."
Een knokker is hij daarna gebleven. "Mede dankzij mijn ouders. Die hebben me zo opgevoed dat ik altijd zoveel mogelijk aan de maatschappij kon meedoen. Ze verhuisden zelfs van Amsterdam naar hier, zodat ik op De Trappenberg naar school kon.
Vincent stelt zich op het standpunt dat mensen met een beperking die nog iets kunnen achter die beperking vandaan moeten komen. "Te lang zijn ze gepamperd door de zorg. Natuurlijk hebben we hulp nodig, maar we kunnen ook best dingen zelf. We moeten op zoek gaan naar de talenten van deze mensen en kijken wat ervoor nodig is om hun talenten in te zetten, zodat mensen echt mee kunnen gaan doen in de maatschappij."
Vincent gelooft in een samenleving waar iedereen aan mee kan doen. "Ik hoop dat mensen verder kunnen kijken dan onze beperkingen en ons als gewone mensen kunnen zien en in dienst nemen, zodat wij ook kunnen werken."
Volgens hem is daarvoor ook nog een emancipatiegolf voor nodig bij mensen met een beperking. "Je ziet dat zij zelf ook vaak niet gewend zijn om op deze manier er naar te kijken. Daarom geeft belangenorganisatie LFB, waar ik ook voor werk, cursussen. Daar kunnen mensen met een beperking leren hoe ze dat kunnen doen." LFB is de landelijke belangenorganisatie door en voor mensen met een verstandelijke beperking.

Vanuit die hoedanigheid is hij ook bezig met de toegankelijkheid. "Omdat ik nog tijd over had, besloot ik een afspraak te maken met wethouder Janny Bakker. Die had ik wel eens gesproken. Ik wilde kijken waar ik de gemeente mee kon helpen." Nu werkt hij elke woensdag van 10.00 tot 14.00 uur bij de gemeente, waar hij aan de slag is met de toegankelijkheid van Huizen. Hij loopt daar zelf ook tegen de toegankelijkheid aan. Niet dat het gemeentehuis voor zijn rolstoel niet toegankelijk is, de gemeente krijgt juist een compliment van Vincent daarvoor als een van de best toegankelijke gemeenten in de regio en in Nederland. "Om naar het toilet te gaan, heb ik een tillift nodig. Die is er niet en je kan ook niet verwachten dat die alleen voor mij wordt geïnstalleerd. Daarom werk ik er niet zo lang achter elkaar. Dan kan ik thuis naar de wc."
Met het nieuwe toegankelijkheidspanel, zal hij gaan kijken naar de toegankelijkheid van publieke locaties. "We starten met de horeca. Dat is namelijk het thema van de week van de toegankelijkheid dit jaar. Deze week is van 2 tot en met 7 oktober. In die week wordt ook het toegankelijkheidspanel gepresenteerd en de app 'Ongehinderd'. De gemeente Huizen is namelijk met dat bureau in zee gegaan en in de app kan iedereen meteen zien hoe toegankelijk de locaties in Huizen zijn. Wij zullen onze informatie er in zetten en natuurlijk met eigenaren kijken hoe we het toegankelijker kunnen maken."

Voor het toegankelijkheidspanel is Vincent op zoek naar inwoners die met hem locaties gaan bezoeken. "We zijn op zoek naar mensen met verschillende beperkingen, zoals fysiek, visueel of auditief en van verschillende leeftijden. Belangstellenden kunnen zich melden via v.ohlrichs@huizen.nl of bellen naar 035 528 14 68.