Vrijdag was de officiële oplevering van de nieuwe kinderboerderij en dat werd gevierd met alle betrokkenen.
Vrijdag was de officiële oplevering van de nieuwe kinderboerderij en dat werd gevierd met alle betrokkenen. Foto: Bob Awick

Nieuw gebouw Kinderboerderij
de Warande feestelijk opgeleverd

Het nieuwe gebouw van de kinderboerderij is opgeleverd. Dat moment werd feestelijk gevierd door alle betrokkenen. Bezoekers zijn weer welkom.

"Elk feestelijk moment pakken we als het gaat om de kinderboerderij", zei wethouder Janny Rebel bij de oplevering van Kinderboerderij de Warande in het Stadspark. "We vieren nu dat de sleutel is overhandigd. Op 4 oktober vindt er nog een officiële opening plaats voor het publiek. Een mooie toepasselijke dag: dierendag."

De kinderboerderij is namelijk nog niet helemaal af. Van binnen moet nog een en ander gedaan worden. "En een maand geleden stond ik hier en dacht ik nog, gaat dat wel op tijd af komen, want ik wil er wel bij zijn en ik ga nog op vakantie, maar het is gelukt." De wethouder blikte vrijdag terug op de afgelopen tijd, waarbij door het faillissement van de oorspronkelijke bouwer vertraging werd opgelopen. Bot Bouw nam het over. "Toen was net de bouwmarkt ook weer aangetrokken en kwam er enorm veel werk. Veel winst hebben jullie er ook niet op gemaakt, maar wel de eer."
Bakker omschrijft het gebouw als een 'plaatje', dat ontworpen is door Min2 bouw-kunst. "Het is niet chique, maar een kinderboerderij, maar ik denk dat geen enkele gemeente zo'n mooie kinderboerderij heeft." Daarna bedankte ze iedereen die aan de totstandkoming mee had gewerkt.
Architect Maarten Min vertelt dat zelfs de kippenhokken onder architectuur zijn gebouwd. "Dat kwam er ineens zo bij. Studenten hebben ze ontworpen en we hebben dezelfde materialen gebruikt als bij het grote gebouw. Het ziet er heel bijzonder uit en is toch functioneel."
De kinderboerderij is bovendien ook nog eens klimaatneutraal. "Dit is eigenlijk hoe we het willen hebben in Huizen", aldus de wethouder.

In het gebouw werken inmiddels al enkele mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In totaal zijn er acht full-time plaatsen die straks door hen worden opgevuld op dinsdag tot en met zaterdag. Boven in het gebouw zit een mooie kantineruimte voor ze met een overdekt terras. Het kantoor zit er naast en heeft een raam, zodat de begeleider altijd een oogje in het zeil kan houden. "Daarnaast heeft het gebouw een educatieve waarde. Zo willen we het ook graag overdragen aan de volgende generatie. Het is echt iets om trots op de zijn", gaf Bakker aan.

Het bestuur en de medewerkers van de kinderboerderij zijn blij met hoe de samenwerking is verlopen. "Er is een fantastisch proces ontstaan tussen alle partijen", zegt voorzitter Rein Jansen van het bestuur van de kinderboerderij. "We gaan nu aan de slag met de laatste dingen. Zo staan alle dieren nog niet op hun plek.

Architecten Maarten en Jetty Min laten trots het dierenverblijf zien. Maarten: "Het is een heel gepuzzel geweest om alle dierenverblijven passend te krijgen. Zoals je ziet is het een driehoekig gebouw. Het mocht alleen gebouwd worden op het grondgebied van de gemeente Huizen. De rest van de boerderij ligt op Blaricumse grond. Toch is het allemaal gelukt." Jetty: "Gisteren stond er een grote hooiwagen tussen beide gedeelten van het pand. Het was mooi om te zien hoe het hooi zo door de deur naar binnen ging. Precies zoals we hadden bedacht."
De splitsing tussen het gedeelte voor mensen en dieren is goed uitgepakt zijn ze van mening. "Je kijkt nu zo vanaf het fietspad tussen de gebouwen door naar de dieren." Daarnaast is het ook heel functioneel. Het dierengebouw hoefde bijvoorbeeld niet geïsoleerd te worden. De architecten hebben aan veel details gedacht en meegewerkt. Tot de kleur van het zeil in de toiletten tot lampen die er hangen. "Het is een fijne plek om te werken", aldus een medewerker van de kinderboerderij.

Bezoektijden: dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 - 17.00 uur , zaterdag van 10.00 - 17.00 uur en zondag van 13.00 - 17.00 uur.

'Ik denk dat geen enkele gemeente zo'n mooie kinderboerderij heeft'