Anne-Marike en Peter van Arkel uit Rotterdam bij hun motorboot in de haven van Huizen.
Anne-Marike en Peter van Arkel uit Rotterdam bij hun motorboot in de haven van Huizen. Foto: Carin van den Berg

Wat vinden
toeristen van
Huizen: Haven van 't Gooi?

Huizen heeft als mooie ondertitel 'Haven van 't Gooi'. Het dorp ligt aan het water en heeft meerdere havens, dus zo'n raar idee is dat eigenlijk niet. Vaak is er kritiek van inwoners, want het kan toch veel beter. Wat vinden toeristen die in de gemeentehaven liggen van de titel?

HUIZEN Een ietwat koude, niet echt zomerse dag, afgelopen vrijdag in de haven van Huizen. Toch liggen er genoeg vakantiegangers langs de kade van de gemeentelijke haven. Veel van hen zijn ook buiten, want het is gelukkig droog. Wat vinden zij van Huizen: Haven van 't Gooi?

Anne-Marike en Peter van Arkel stappen net van hun motorboot af. Ze komen uit Rotterdam. Zijn ze hier toevallig terecht gekomen of hebben ze bewust gekozen voor een bezoek aan Huizen? "We liggen hier vanwege het weer", zegt Peter. "Normaal hadden we doorgevaren naar Naarden, maar dat was niet haalbaar. Huizen: Haven van 't Gooi? Wat mij betreft niet. Heb je de haven van Naarden wel eens gezien. Je ligt hier achter een industrieterrein, ik wil niet vervelend zijn, maar dit is de eerste en laatste keer. Het is ook al een lastige opstap van de boot, de kade is voor ons te hoog."

Kritiek

Zijn vrouw Anne-Marike probeert de kritiek van haar man wat af te zwakken. "We liggen wel tegenover een leuk restaurant en van de havenmeester kreeg ik zo'n handig hoesje om op het raam te plakken, zodat ik daar het bonnetje in kan schuiven en ze kunnen zien dat we hebben betaald."
Ze hebben de avond ervoor een borreltje genomen in het verderop gelegen Nautisch Kwartier. "Die havenkom is leuk, daar had ik graag willen liggen, maar dat mag niet, want dat is voor dagrecreatie. Jammer." Haar man vindt het net even te gekunsteld in de stijl van een voormalig Zuiderzeestadje.
Het echtpaar gaat naar de Lidl, dat is nu wel handig, zo'n supermarkt dichtbij. "Maar het is dat ik het toevallig op de kaart zag staan toen ik aan het kijken was wat er in de omgeving is. Ik vind het gek dat dat nu nergens staat aangegeven hier", zegt Peter.

Mooi

Even verderop ligt een zeilboot. Aan boort zijn Arjen Miedema en Tineke Feiten. "Normaal zeilen we over het wad, bijvoorbeeld richting Denemarken. We varen nu over de randmeren en het is de eerste keer dat we hier aanmeren. We zijn gisterenmiddag aangekomen, vanwege het weer. De binnenkomst is wel mooi, zo bij het Fletcher Hotel. We zijn ook gastvrij ontvangen", zegt Tineke.

Havenstraat

Nog een stukje verderop aan de kade ligt een zeilboot met een gezin. Ze hebben een boot gehuurd in Spakenburg en die moeten ze morgen weer terug brengen. Het is de eerste keer dat ze aan het zeilen zijn. Het gezin woont in Duitsland, maar de man komt uit Nederland. Hij zeilt samen met zijn vrouw en twee zoons van 10 en 13 jaar oud. Ook zij zijn in de haven terecht gekomen door het weer. "Het is maar net hoe de wind waait hè", zegt de man. "Die bepaalt welke kant je op gaat."
Het gezin is met de kinderen even het dorp in geweest. "Ik vond de foto's op de Havenstraat erg mooi, dat wil ik wel even kwijt", zegt zijn vrouw. "Ook dat de afstand werd vermeld, vond ik een goed idee." De foto's en de afstand in meters is een idee van de gemeente om de verbinding naar het dorp 'op te leuken' en volgens deze toeriste is dat dus wel geslaagd.

Harderwijk

Het gezin is ook in Harderwijk geweest. "Dat is natuurlijk heel anders, met meer terrasjes. Maar ik vind het ook wel prettig dat het hier juist zo rustig is", zegt de vrouw. Als hier teveel horeca zou zijn, zou het ook weer overlast geven." Het gezin vindt het fijn dat de Lidl zo dichtbij is en dat er genoeg eetgelegenheden zijn. "Ik zag ook dat er gesurft kan worden, verderop bij het strand. Hebben zij geen last van die vele waterplanten? Want dat is wel een plaag. Er waren maar twee surfers", vraagt de man zich af. Het varen is het gezin wel bevallen en wellicht komen ze nog wel een keertje terug.

Regelmatig

Verderop zit op zijn motorboot onder het afdekzeil Wim de Booij uit Almere. Hij woont in Almere en vaart al sinds 1989 en legt ook regelmatig zijn boot in Huizen aan. Hij is net in Spakenburg geweest bij de Spakenburgse dagen. Nu is hij er met zijn vrouw en zijn twee kleinkinderen zijn een paar daagjes aan het logeren bij opa en oma.

Water en elektra

Hij prijst dat in de haven heel makkelijk water en elektra aan te sluiten zijn, maar vindt het jammer dat er geen plaats voor hem was in de andere haven. "Die was vol. Daar lig je perfect, vooral ook omdat het terrein afgesloten is en dat is veiliger. Hier lig je toch maar open en bloot. Je weet niet wat die jongelui doen als ze klaar zijn met racen bij Coronel. Ook zijn de voorzieningen daar beter. Hier moet je het doen met een douche bij het havengebouwtje."

Kaas

Hij gaat tijdens zijn bezoekjes ook wel eens naar het dorp. "Dat doe ik wel op de fiets, want lopen vind ik net iets te ver. Ze hebben wel goede kaas hier."

Fietsers

Het zijn natuurlijk niet alleen de zeilers die Huizen bezoeken. Verderop bij het Fletcher hotel rijdt een stel met bepakte fietsen. Ze komen net aan vertellen ze. "We zijn op fietsvakantie en fietsen een deel de oude Zuiderzeeroute. We waren benieuwd wat hier allemaal te zien is en gaan zo even lunchen. De Kalkovens zijn erg mooi. We hebben vannacht geslapen in een boerderij in Weesp en zijn onderweg naar een hotel in Nijkerk. We willen eigenlijk wel in trekkershutten slapen, maar het is nu druk en die zijn overal vol." Ze kenden Huizen wel, want ze hebben vroeger gezeild. "We hebben ooit ons roer gebroken en zijn toen ontzettend goed en leuk geholpen hier."

Amsterdam

Een ander stel dat net op het terras wil gaan zitten komt uit Amsterdam. "We zijn een dagje aan het rondrijden", vertelt de man. "We zijn hier toevallig terecht gekomen en komen net uit de Vesting. Dat is heel mooi. We willen hier even gaan lunchen." Of Huizen wat hem betreft de haven van 't Gooi is? "Ik heb natuurlijk geen vergelijkingsmateriaal, maar als ik even aan de weg denk waarover ik ben gereden voordat ik hier kwam, zeg ik nee. Huizen staat wel bekend als een duurdere buurt bij Amsterdammers."

Loosdrecht

Tot slot vertellen een aantal dames die uit de regio komen en onze gemeente uit hebben gekozen om te komen lunchen of zij Huizen de titel van Haven van 't Gooi vinden verdienen. "We lezen in de krant inderdaad dat Huizen er alles aan doet om dat te zijn. Zelf vind ik het moeilijk om te zeggen. Maar ik zit wel hier, terwijl ik ook in Loosdrecht had kunnen zitten", zegt ze ferm. Is Huizen dan als het gaat om vergelijken van havens dan een hotel en Loosdrecht meer de camping? Ze denkt er even over na, daarna komt haar antwoord: "Zo zou je het misschien wel kunnen stellen."

Mening

Alles overziend, is er geen eenduidige mening bij de toeristen of Huizen zich nu wel of niet de titel van Haven van 't Gooi mag aanmeten. De een vindt absoluut van niet, de ander ziet de potentie wel en de volgende ziet het zoals het is: een haven in 't Gooi, waar je terecht komt als de wind je toevallig die richting op blaast en waar je dan gewoon geniet van wat je geboden wordt.

Is Huizen de Haven van 't Gooi volgens toeristen?