Huizer gepakt voor export drugs

HUIZEN De politie heeft dinsdagmorgen een 47-jarige man uit Huizen opgepakt vanwege een onderzoek naar het bezit en de export van harddrugs naar Australië. Dat maakt de politie bekend.

De Huizer is een verdachte in 'Operation Veyda', een onderzoek van de Australische autoriteiten naar een criminele (drugs)organisatie. Er was een vermoeden dat de drugs onder meer uit Nederland kwamen. Op basis van dat rechtshulpverzoek uit Australië is in Nederland een onderzoek gestart naar leveringen van harddrugs. Zo kwamen de Huizer met nog een Utrechtse verdachte in beeld.

In beslag genomen

Een totaal van bijna 1000 kilo MDMA, 116 kilo cocaïne en 15 kilo crystal meth is op verschillende data tussen 22 mei en 18 juli door de Nederlandse politie onderschept en in beslag genomen. De Huizer wordt verdacht van de export van het voornaamste deel van deze drugs.
Na de aanhouding van de Huizer werd bij hem een huiszoeking gedaan. Hier werd ook nog hasj gevonden. Tegelijkertijd vonden er in hetzelfde onderzoek aanhoudingen en huiszoekingen plaats in Utrecht, Dubai en Australië.

In Nederland werd ook nog een 33-jarige Utrechter opgepakt. Bij deze verdachte werden een aantal verstopte biljetten van 500 euro aangetroffen. Of hij met de Huizer samenwerkte is niet bekend.