Over deze plek voor een viskraam was veel discussie, daarom komt hij nu op de parkeerplaats aan de IJsselmeerstraat te staan.
Over deze plek voor een viskraam was veel discussie, daarom komt hij nu op de parkeerplaats aan de IJsselmeerstraat te staan. Foto: Bob Awick

Binnenkort kunnen we een visje eten en snacken aan de IJsselmeerstraat

De gemeente heeft een nieuw beleid voor standplaatsen 'niet op de markt' vastgesteld. Er komen zes nieuwe plekken, onder andere op de IJsselmeerstraat.

HUIZEN De directe aanleiding voor een nieuw standplaatsenbeleid was een voorstel van de raad in juni 2016 om een viskraam mogelijk te maken in het Nautisch Kwartier. Dit voorstel werd ingediend door het CDA, samen met D66, Dorpsbelangen Huizen, Leefbaar Huizen en de PvdA. Ook de VVD en ChristenUnie konden zich hierin vinden, dus ging het college er mee aan de slag. Het nieuwe beleid is nu vastgesteld en er komen zes plekken bij, waaronder twee aan de Havenstraat in het Nautisch Kwartier.

De eerste plek komt op de parkeerplaats aan de IJsselmeerstraat.. Hier kan straks een visje gegeten worden. Even verderop op dezelfde parkeerplaats komt een plek voor een snackkar. Vertegenwoordigers van het hotel spraken in april dit jaar nog in over de plek bij het grasveld. Zij vonden vis en bruidsparen geen goede combinatie. Daarom komen de kramen nu iets verder weg op de parkeerplaats aan de IJsselmeerstraat te staan.
Andere nieuwe plekken voor kramen zijn de parkeerplaats bij Karwei en bij tuincentrum Rebel. "We hebben hier geen voorkeur voor een branche aangegeven", legt Marian van Lunteren uit. Zij werkt namens de gemeente aan het standplaatsenbeleid. "Wel is het zo dat de eigenaren van de grond als er een aanvraag binnenkomt voor deze plekken uiteindelijk er mee in moeten stemmen." Ze legt ook uit dat er gesproken is met betrokkenen, voordat er een besluit is genomen over de aan te wijzen plekken. "We hadden bijvoorbeeld ook nog een andere locatie op het oog, maar daar wilde de eigenaar dat niet. Dan houdt het op."

Ook bij de begraafplaats aan de Naarderstraat komt een nieuwe standplaats voor bloemen en planten en bij Carpoolplaats Crailo een plaats voor koffie en aanverwante artikelen. De standplaatshouder hier mag van 6.00 tot uiterlijk 10.30 uur open zijn. "Hier hebben we veel met de buurtpreventievereniging gesproken. De leden hiervan maakten zich over een aantal dingen zorgen. Die hebben we zoveel mogelijk weg proberen te nemen. Uiteindelijk kun je zo in goed overleg een besluit nemen."
De plekken zijn van te voren goed bekeken. "Vooral verkeersveiligheid speelt een rol. Mensen willen er toch kunnen stoppen om even iets te halen bij een kraam."

Loting

Ondernemers kunnen zich tot donderdag 31 augustus inschrijven voor een van de nieuwe standplaatsen. "Als er meerdere gegadigden zijn, dan volgt er een loting. Dat is ook nieuw. De gelukkige die de standplaats mag innemen, krijgt in principe een vergunning voor een jaar. Wel is het de bedoeling dat zo'n vergunning verlengd wordt als alles naar tevredenheid verloopt. Een ondernemer doet immers een flinke investering."
Onder het beleid vallen ook de zeven bestaande standplaatsen 'niet op de markt', namelijk die bij het Holleblok, op het plein van de Oostermeent en op de parkeerplaats aan de oostzijde bij de Oostermeent, op de Plecht bij de Kostmand, twee plaatsen op het Oude Raadhuisplein en bij Winkelcentrum Phohi. Deze laatste plek is wel een aantal meter verschoven, in verband met de ingang van een van de winkels en de blindengeleidestrook op het voetpad. Ondernemers die al een standplaats hebben en deze willen behouden, hoeven niets te doen. Zij die willen verhuizen naar een nieuwe plek, moeten zich wel aanmelden. Zij krijgen wel voorrang op nieuwe standplaatshouders.

"De uitslag van de loting is op 15 september. Deze vindt plaats onder leiding van een Boa, een Buitengewoon Opsporingsambtenaar. Als bekend is wie waar kan gaan staan, kan de standhouder er al snel aan de slag." Dat zou betekenen dat er wellicht al snel een visje kan worden gegeten in de haven en is de wens van de raad hiermee ingewilligd.

Verkeersveiligheid is belangrijk bij aanwijzen nieuwe standplaatsen