Wessel de Valk in zijn tuinhuis achter zijn laptop. Schrijven doet hij ter ontspanning in zijn vrije tijd.
Wessel de Valk in zijn tuinhuis achter zijn laptop. Schrijven doet hij ter ontspanning in zijn vrije tijd. Foto: Bob Awick

'Op vier plaatsen mensen bewusteloos gevonden, verklaar dat maar eens'

Auteur Wessel de Valk is inmiddels begonnen met het schrijven van zijn derde boek. Zijn eerste krijgt een herdruk bij Futuro Uitgevers.

HUIZEN Auteur Wessel de Valk is hard op weg een gevestigde schrijver te worden. Dat is niet zomaar van de ene op de andere dag gegaan. Om hem te inspireren hangt op zijn kantoor een lijstje met tien namen van bestsellerauteurs die het meest zijn afgewezen. "In het begin ben ik ook tig keer afgewezen." Nu heeft hij zijn draai gevonden bij Futuro Uitgevers en komt er een herdruk van zijn eerste boek met een nieuwe titel 'Bestemming onbekend'. Daarnaast is hij begonnen aan het schrijven van zijn derde boek. Recent verscheen zijn tweede boek 'Het Patroon'.

"Ik ben altijd al creatief geweest. Na mijn studie criminologie, een specialisatie na twee jaar rechten, kwam ik in de theaterwereld terecht." Vervolgens werkte hij bij de televisie, waar hij formats voor programma's uitdacht en deze ook maakte. Nu runt hij samen met zijn neef een onderneming die innovatieve software ontwikkelt die bedoeld is om te kunnen samenwerken. "Ik zei altijd dat ik boeken zou gaan schrijven als ik met pensioen was. Op een avond ging ik echter naar het tuinhuis en schreef drie pagina's. Vanaf dat moment, nu zo'n 4 jaar geleden, schrijf ik op momenten dat andere mensen ontspannen. In het weekeinde of op reis. We gaan meerdere keren per jaar. Mijn vrouw en dochter houden van winkelen en ik zit dan te schrijven. Mijn uitgever vraagt ook altijd of ik foto's wil maken van die momenten en zo zie je me achter mijn laptop op het strand of in een theehuis op 12 hoog in een shopping mall in Thailand." Wessel vertelt dat hij toch wel 80 tot 90 procent van de plekken die hij in zijn boeken beschrijft zelf bezocht heeft. "Soms creƫer ik zelf iets, zoals in mijn eerste boek het restaurant in Noord-Spanje. Dat is tegen een heuvel aangebouwd. Zo stel ik me voor dat het echt zou kunnen bestaan."

Het schrijven vindt hij iets magisch. "Soms kijk in naar mijn handen die het verhaal schrijven. Zo lijkt het tenminste. Ik kan wel wat in mijn hoofd hebben, maar die handen maken het en dat is soms anders dan ik denk." De manier waarop Wessel denkt, zet hij ook om in zijn boeken. Het zijn spannende boeken waarin onverklaarbare dingen gebeuren. Om die onverklaarbare dingen zo logisch mogelijk op te schrijven, leest hij veel. Zo spelen bijna-doodervaringen in zijn eerste boek een rol. "Bij uitgebreide onderzoeken naar bijna-doodervaringen blijkt het bewustzijn buiten het lichaam te zijn. Zoiets zet mij aan het denken en dat verwerk ik dan in mijn boek."

Met het uitgeven van zijn eerste boek was hij nog onervaren. "Het was spannend, ik wist niet wat me te wachten stond." Na een aantal afwijzingen, vond hij een uitgever. Die gaf zijn eerste boek in november 2015 nog uit onder de titel 'De Reizigers van de Metropole'. "Ik had niet het idee dat deze uitgeverij veel voor mij deed en inmiddels had ik via via contact met Futuro Uitgevers gekregen. Zij brachten mijn tweede boek 'Het Patroon' uit." Hierin speelt de vraag of je op twee verschillende plekken aanwezig kan zijn een grote rol. Hij hoopt dat over 1,5 tot 2 jaar zijn derde boek zal verschijnen. "Nu lees ik veel over dromen en het getal Pi. Deze spelen een belangrijke rol in mijn derde boek. Op vier verschillende plekken worden tegelijkertijd mensen bewusteloos in huis gevonden. Verklaar dat maar eens", zegt hij lachend.

Zijn overgang naar een nieuwe uitgeverij bevalt hem prima. "Niet omdat ik nu zoveel wil verdienen met schrijven, maar het is een gotspe als een goed boek niet gelezen wordt", zegt hij breed lachend. "Ik vind mijn boeken goed. Ik schrijf boeken, die ik zelf graag zou willen lezen." Even valt hij weer stil en zegt hij ietwat dromerig: "Het mooiste dat me nog eens kan overkomen, is dat ik zie dat iemand in het vliegtuig mijn boek zit te lezen. Dat zou gaaf zijn!"