Op dinsdag verzorgen Simone en Rosi (achter staand) altijd een warme lunch-maaltijd in de fleurige en gezellige huiskamer.
Op dinsdag verzorgen Simone en Rosi (achter staand) altijd een warme lunch-maaltijd in de fleurige en gezellige huiskamer. Foto's: Bob Awick

De Draaikom: iedereen kan meedoen en heeft een passie

Huizen heeft diverse centra waar wijkbewoners terecht kunnen voor verschillende activiteiten. Vroeger werden dit buurthuizen genoemd, maar tegenwoordig zijn er allerlei andere namen in omloop. Wat gebeurt er in die centra en wat kenmerkt ze? Vragen die aan bod komen in een serie over dé plek in de buurt waar van alles gebeurt! Deze week De Draaikom, waar het allemaal draait om 'Tijd voor Meedoen'.

HUIZEN De Draaikom ligt aan de gelijknamige straat op nummer 2. Het 'Huis van de Buurt' zoals het wordt genoemd, is gevestigd in een oud schoolgebouw.

Op het schoolplein is inmiddels ook een tuin verrezen, die officieel op Burendag op 23 september in gebruik wordt genomen. Het zit er al jaren, maar het wijkcentrum is pas echt gaan floreren toen het project 'Tijd voor Meedoen' er werd gestart.

Deelnemers

"Vrijwilligers bestaan bij ons niet", zegt Astrid Veerman, de initiatiefnemer van 'Tijd voor Meedoen'. "We noemen ze deelnemers. Niemand is hier, zonder dat hij hier wil zijn en doet iets waar zijn passie ligt." Veronika is stylist en Floormanager bij De Draaikom en een van die deelnemers: "Het komt heel vaak voor dat mensen hier binnenkomen omdat ze koffie willen schenken achter de bar, maar iets heel anders gaan doen omdat na een gesprek blijkt dat hun passie heel ergens anders ligt. Dat ontdekken ze dan hier."

Kernwaarden

"We hebben een aantal kernwaarden hier. Deze zijn onder andere: passie, het idee dat iedereen iets kan doen en dat mensen het zelf kunnen. Wij zijn er om mensen te helpen hun passie te vinden en ze te ondersteunen iets met die passie te doen. Als ze dat willen", legt Astrid uit. Na vier jaar, is er een 'Huis van de Buurt' ontstaan waar mensen naar toe komen die iets willen doen. Bijvoorbeeld een workshop geven, koken, administratie hulp te bieden, de pr te verzorgen, Nederlandse les te geven of heel iets anders. "Wij kijken wat er nodig is om dat te realiseren, want in principe kan alles." Het wijkcentrum biedt dus niet jaarlijks een hele lijst activiteiten aan, omdat dit gebruikelijk is of omdat gedacht wordt dat inwoners dat willen, maar heeft een aanbod dat ontstaat bij de bewoners zelf.

Groeien

Astrid: "Nu zijn er al meer dan 40 projecten waar we mee aan de slag zijn en 300 deelnemers die zich hier mee bezig houden. Inmiddels komen er zo'n duizend mensen per week over de drempel hier. En dat blijft groeien." Het wijkcentrum is de wijk Bovenmaat waar het in ligt dan ook ver overstegen. "Het is voor iedereen in Huizen en zelfs mensen van buitenaf komen hierheen. Ik denk dat 50% uit de buurt komt, 40% uit de rest van Huizen en 10% van daarbuiten."

Werk

Het project 'Tijd voor Meedoen' is een vervolg op Meedoen van de gemeente Huizen. Hierin werden mensen die een hele grote afstand tot de arbeidsmarkt hadden geholpen in de eerste stappen om weer aan het werk te komen. "'Tijd voor Meedoen' was een onderdeel hiervan en een groot succes. De gemeente heeft er voor gekozen te stoppen met Meedoen en verder te gaan met wat er was ontstaan en dat was 'Tijd voor Meedoen'. Nu is het een project voor iedereen die wat wil doen in de samenleving. Dat kunnen mensen zijn die door de sociale dienst of WMO zijn verwezen naar ons, maar ook mensen die met pensioen zijn, tussen twee banen zitten, al wat langer werkloos zijn, een verslaving hebben of die gewoon mensen willen ontmoeten of iets met hun passie willen doen. Iedereen is hier welkom, als ze hier willen zijn, anders heeft het geen zin."

Blij

Astrid gaat in gesprek met een ieder die zich meldt en gaat opzoek naar iemands passie. Er is altijd wel iets te vinden. "Er was een directiesecretaresse die een burn-out had. Zij bleek heel goed in het organiseren van processen. Samen met haar heb ik beschreven wat 'Tijd voor Meedoen' eigenlijk is. Zij kreeg de lol terug in haar werk en heeft nu weer een hele leuke baan." Een ander verhaal gaat over een vluchtelinge uit Eritrea. "Zij had als journalist bij de televisie en radio gewerkt. Ze heeft hier Nederlands geleerd en schrijft nu voor onze nieuwsbrief. Ze schrijft nog niet foutloos, daarom is ze gekoppeld aan iemand die haar daarbij helpt. Ze is zo blij dat ze weer iets met haar vak kan doen. Dat had ze nooit verwacht."

Huiskamer

Het omgebouwde schoolgebouw ziet er van binnen niet meer schools uit. Als je binnenkomt en je steekt de gang over, kom je in een fleurige huiskamer. Het is er gezellig druk op dinsdag tijdens het interview. Diverse tafels zijn bezet met mensen die met elkaar aan het praten zijn. Het is er op dinsdag vaak druk, omdat er dan lekker warm geluncht kan worden. Die lunch wordt ook weer door deelnemers gemaakt, deels met middelen van de voedselbank. De lunch wordt tegen een vrijwillige bijdrage aangeboden en met een krap budget gemaakt.

Sportzaal

Verder is er in De Draaikom onder andere een soort van klusruimte met een grote tafel in het midden, een sportzaal, muziekruimte, kledingwinkel, geef en neem-shop en een inspiratieruimte met een lange tafel. Ook zijn er ruimtes waar kunstenaars kunnen exposeren. "Zij geven in ruil weer een workshop. Het idee is dat iemand die iets uit zijn passie doet, hier een ander een plezier mee doet."

Tuin

Buiten op het schoolplein is een fraaie tuin ingericht. "Onofficieel zijn we vorig jaar al open gegaan", vertelt Veronika. Er staan groente in, kruiden en bloemen. De randen van de soort van zandbak met planten zijn deels voorzien van mozaïeken. Deze zijn onder begeleiding van deelnemer Jeanne, mozaïek docente, gemaakt. Er zijn overal zitjes en er zitten ook mensen buiten te lunchen. Ook is er een kippenhok. "Een van de kippen zag er niet zo goed uit en die heeft een deelnemer meegenomen naar het vogelhospitaal in Naarden. Daar komt de kip weer op sterkte. We hopen dat ze het red", vertelt Astrid enthousiast.

High-tea

De Draaikom probeert ook wat geld te genereren. "We bieden bijvoorbeeld een high-tea aan. Die wordt door deelnemers gemaakt en geserveerd", vertelt Veronika. "Laatst hebben we een high-tea gemaakt voor de verjaardag van een 91-jarige bewoonster uit de buurt die moeilijk kon lopen en haar man van 94 jaar al helemaal niet meer. Met de auto konden ze tot vlak bij de tuin worden gereden en ze hebben hier met hun kinderen. van een high-tea genoten. We willen dit ook actief gaan promoten en in de zomer meer doen", laat ze weten.

Meer weten over wat er allemaal te bleven valt? Kijk dan op tijdvoormeedoen.nl of op de Facebookpagina 'Tijd voor Meedoen'. Langskomen kan ook.

Astrid (links) en Veronika in de tuin van het 'Huis van de Buurt'.