De metershoge vlammen slaan uit het gebouw. Het is niet meer te redden.
De metershoge vlammen slaan uit het gebouw. Het is niet meer te redden. Foto's: Bob Awick

Gezellige en sociale Volks Tuinder Verenging is plotseling alles kwijt

De schade is materiaal groot, maar de brand bij de Volks Tuinders Vereniging heeft voor de leden veel meer kapot gemaakt dan alleen wat spullen.

HUIZEN "Nu opbouwen en opnieuw beginnen. En er weer een leuke verenging van maken." Voorzitter Hans van der Veen toont zich maandagmorgen, enkele uren nadat de brand uitbrak, strijdbaar. Toch is de verslagenheid enorm.

In de nacht van zondag op maandag werd zijn vrouw wakker van de verschillende brandweersirenes, kijkt de voorzitter terug. "Toen zag ze op de app dat het ging om het gebouw aan de Friesewal. Toen wist ik genoeg."

Niet veel later ziet Van der Veen dat hij is beland in een grote nachtmerrie. Hoge vlammen komen boven de loods uit die in zijn geheel - inclusief alle materialen - uitbrandt. Tussendoor exploderen er twee gasflessen. Met de tranen in zijn ogen probeert hij de brandweer van dienst te zijn door zo veel mogelijk informatie over het terrein te geven. Even lijkt de brand zich nog te verplaatsen naar een gebouwtje pal achter de loods. Gelukkig weten brandweerlieden dit te voorkomen.
Ook blijkt later op de dag dat de tuinen zelf, en dus alle groenten, niet zijn vervuild. De leden wordt gevraagd goed hun eigen terrein te harken, eventueel aanwezig roet te verwijderen en de groentes goed te wassen. "Het is een pleistertje", vervolgt Van der Veen. "Dit is gewoon vreselijk. We hebben hier 200 leden en zo'n 60 vrijwilligers. Het is hier een heel sociaal gebeuren. Normaal drinken we nu met de gepensioneerden koffie."

Verder is van alle materialen, want alles wat de leden nodig hadden stond er, niets over. De druiven waarvan druivensap werd gemaakt voor de vrijwilligers hangen er treurig bij. "De schade is zo een ton", vervolgt de voorzitter. "De tractoren waren weliswaar al heel oud, ik krijg er van de verzekering hooguit drie dubbeltjes voor, maar ze functioneerden iedere dag uitstekend."
Ook verschillende leden en buurtbewoners nemen maandagmorgen een kijkje bij het verder prachtige terrein. Eén van die leden is Marga Stigter. Net als de andere leden kreeg zij maandagochtend via een mailtje van haar voorzitter het droevige nieuws te horen. "Ik dacht dat het een grap was. Ik had 's nachts wel de brandweer gehoord, maar dat komt wel vaker voor. Dit is zo triest. Degenen die dit gedaan hebben, hebben geen idee wat ze teweeg brengen."
Maandagavond kwamen de leden bijeen tijdens een algemene vergadering. Die stond al gepland, maar kreeg door de brand natuurlijk een compleet andere invulling. Wel stond de beveiliging en het eventueel plaatsen van camera's op de agenda. Immers, precies drie weken voor de brand was er al ingebroken op het terrein.

Van de twee tractoren is weinig meer over.