Ewoud achter de computer op zijn werkplek bij Vrijwilligerscentrale Huizen waar hij coördinator Vrijwillige Thuishulp is.
Ewoud achter de computer op zijn werkplek bij Vrijwilligerscentrale Huizen waar hij coördinator Vrijwillige Thuishulp is. Foto: Bob Awick

Van de financiële autowereld naar coördinator Vrijwillige Thuishulp

Ewoud Linthorst Homan is de man bij Vrijwilligerscentrale Huizen achter de Vrijwillige Thuishulp, maar heeft een totaal andere achtergrond.

HUIZEN Enthousiast vertelt hij over zijn werk bij de Vrijwilligerscentrale Huizen. Daar is Ewoud Linthorst Homan Coördinator Vrijwillige Thuishulp. Hij komt uit een heel andere wereld, namelijk die van geld en auto's. Van de overstap heeft hij geen spijt: "Je krijgt zoveel meer terug van mensen."

Hij vindt zelf dat zijn achtergrond wel helpt bij zijn werk. "Ik kijk op een andere manier tegen dingen aan. Bovendien kan ik al mijn opgedane kennis hier ook in kwijt."

Ewoud begon zijn werkzame leven als projectleider bij Nissan. "Ik ging Europese projecten leiden, heb in Parijs gewoond en kwam op een gegeven moment bij Accenture terecht, waar ik leidinggevende was en vooral bezig was met het weer leven inblazen in autobedrijven. Leuk werk, maar ik kreeg een burn-out. Daar zat ik ineens thuis stil te zitten. Dat was niets voor mij. Op een gegeven moment ben ik bij Gooizicht op de Parkinsonafdeling gastheer geworden. Ik vond het zo mooi om iets voor mensen te doen in plaats van bezig te zijn met financiën en winst. Het trok me waanzinnig."
Iemand wees hem vervolgens op de vacature bij de Vrijwillige Thuishulp in Huizen. "Ik dacht, hoe kom ik daar nu als sollicitant goed binnen, als vreemde eend in de bijt zonder ervaring. Ik reed toen ook als vrijwilliger op een duofiets met Parkinsonpatiënten en besloot daar een foto van de maken en deze bij mijn cv te zetten. Dat riep vragen op en daarom zit ik nu uiteindelijk hier", zegt hij lachend.
Hij houdt zich nu met 5 kantoorvrijwilligers bezig met het matchen van mensen die een hulpvraag hebben, zo'n 900 per jaar, aan de 150 vrijwilligers die bij de Vrijwillige Thuishulp aangesloten zijn. "Toen ik hier begon, waren er nog veel mappen en handgeschreven dossiers. Inmiddels is dat allemaal netjes digitaal geordend op de computer."
Mensen met een hulpvraag voor een langdurig project, worden thuis bezocht. "We willen een goede indruk van de situatie krijgen, voordat we een vrijwilliger aan iemand koppelen. Het is belangrijk dat een vrijwilliger een klik heeft met de hulpvrager. Het is dus van belang dat we beide kennen". legt Ewoud uit. "Vrijwilligers die zich melden, krijgen een intake bij ons op de Vrijwilligerscentrale aan Plein 2000. Daar werk ik drie dagen. We kunnen trouwens altijd vrijwilligers gebruiken, dus wie zich aan wil melden is welkom."

Verbaasd

Het heeft hem verbaasd dat mensen soms heel veel tijd voor anderen over hebben om ze te helpen. "Dat zie je bij de grote internationale bedrijven niet hoor! Er zijn hier vrijwilligers die van alles en nog wat doen." Maar ook mensen die niet zoveel tijd hebben, kunnen iemand uit te brand helpen. "Het is schrijnend, maar er zijn mensen die zelf geen boodschappen kunnen doen. Die doen dan een beroep op de Vrijwillige Thuishulp en wij zoeken een boodschappenmaatje voor zulke mensen. Met kerst kregen we een kaartje van een mevrouw die had geschreven 'Mijn leven is zoveel beter geworden'. Daar doe ik het voor. Wij zorgen er soms echt voor dat mensen weer hun leven terug krijgen." Hulpvragers kunnen er ook terecht voor kortdurende hulp. "Zoals het opknappen van een tuintje of het doen van een klusje in huis."
Het gaat volgens Ewoud vaak ook om een stuk gezelligheid. "Een maatje via Vrijwillige Thuishulp kan bijvoorbeeld een keer in de week een spelletje komen spelen, samen met je naar een museum gaan. Veel mensen zijn toch best wel eenzaam en zullen dat niet gauw zelf zeggen. Bij de Vrijwillige Thuishulp kunnen we daar echt het verschil in maken. Daarom vind ik het zo leuk om dit te mogen doen. Als ik die burn-out niet had gehad, had ik hier misschien niet gewerkt, dus ben ik eigenlijk wel blij dat het me is overkomen."

Vrijwilliger worden bij Vrijwillige Thuishulp? Bel 035-5241414.

'Toen ik begon, waren er nog handgeschreven dossiers'