Marjan Leunissen heeft zelf al veel 'schrijfkilometers' gemaakt en brengt graag haar plezier dat ze hierin heeft over op anderen.
Marjan Leunissen heeft zelf al veel 'schrijfkilometers' gemaakt en brengt graag haar plezier dat ze hierin heeft over op anderen. Foto: Bob Awick

'De voldoening en het plezier dat ik heb in schrijven, wil ik overbrengen'

Marjan Leunissen heeft zelf veel ervaring met schrijven en wil anderen een steuntje in de rug geven. Dat doet zij met Creatief Schrijven.

HUIZEN Marjan Leunissen geeft vanaf 1 september een cursus Creatief Schrijven in de bibliotheek aan Plein 2000 in Huizen. "De voldoening en het plezier dat ik heb met schrijven, wil ik overbrengen." Zelf heeft ze al heel wat 'schrijfkilometers' gemaakt en is een opleiding als schrijfdocent aan het afronden.

"De cursus die ik ga geven is een introductiecursus. Het is geschikt voor mensen die willen beginnen met schrijven of mensen die het al doen, maar wat inspiratie kunnen gebruiken", vertelt Marjan enthousiast. "De meeste mensen schrijven maar een genre, bijvoorbeeld verhalen, blogs of in hun dagboek. Ik wil ze de technieken aanreiken om meer te kunnen en hun inspiratie een boost geven. Ik neem ze aan de hand en help ze op weg."

Zelf heeft ze al veel ervaring in het schrijven. "Dat is mijn passie en dat wil ik overbrengen op anderen", zegt ze. Ze begon op latere leeftijd met een journalistieke opleiding en heeft zelf vele cursussen creatief schrijven gevolgd. Nu wil ze zich ook verder als docent ontwikkelen. "Uit onderzoeken is gebleken dat heel veel mensen graag willen schrijven. Vaak is het beginnetje moeilijk. Ze hebben veel verhalen in hun hoofd, maar ze kunnen er niet altijd de woorden voor vinden. Ik help ze daarbij met oefeningen. We zullen tijdens de cursus ook gewoon veel bezig zijn. Het zijn zes lessen van 2,5 uur en daarna krijgen ze nog wat kleine huiswerkopdrachten. Die bereiden we al voor in de les, dus veel tijd hoeft het thuis niet meer te kosten. De cursisten kunnen dan echter nog eens rustig en van een afstandje naar hun werk kijken."

Uit ervaring weet Marjan dat iedereen kan schrijven. "Juist de mensen die het hardst roepen dat ze het niet kunnen, zijn het meest verbaasd over wat ze weten te produceren. Ik heb meerdere malen meegemaakt dat mensen ontroerd raken over wat ze hebben geschreven."
Ze legt uit dat iedereen geplaagd wordt door een interne criticus. "Met oefeningen kun je die criticus omzeilen. Als je 10 minuten aan één stuk door schrijft, zonder je pen van papier te halen, kom je bij je eerste invallen die nog niet om zeep geholpen zijn door je interne criticus. Daar ligt de creatieve bron in jezelf. Door deze methode activeer je je creativiteit en gaat het schrijven een stuk makkelijker."

Verlangen

Marjan werkt met een kleine groep mensen tegelijkertijd. "Er kunnen maximaal tien mensen aan de cursus meedoen. Het is leuk om het met een groep te doen. Er is ook meteen een publiek voor wat mensen geschreven hebben. Veel mensen hebben het innerlijke verlangen om met schrijven iets na te laten en zichzelf te laten zien. Cursisten kunnen ook van elkaar leren. Ze raken soms ook erg ontroerd door wat anderen hebben geschreven. Het is mooi om te zien dat het mensen raakt."
Zelf heeft ze als schrijfdocent de missie om de vrije geest van schrijfliefhebbers te stimuleren, zodat ze met hun eigen schrijfstem gaan schrijven in hun eigen unieke stijl. Met haar net opgerichte bedrijf 'Schrijfcreaties' omschrijft ze dat als volgt: 'Schrijfcreaties beginnen met een druppel inkt op papier van waaruit letters woorden vormen als ze de vloeiende beweging van een vrije geest naar buiten volgen'.

Veel mensen willen schrijven, blijkt uit onderzoeken

"De bibliotheek miste nog een dergelijke cursus en ik ben blij dat ik daar aan de slag kan. Daar zitten we boven de boeken en daar gaan we ook wat mee doen. Veel schrijvers lezen immers ook veel!" De cursus is afwisselend op vrijdag van 15.00 tot 17.30 uur en zaterdag van 10.30 tot 13.00 uur. "Als cursisten na deze introductiecursus verder willen dan kunnen ze deelnemen aan vervolgcursussen waarbij verschillende schrijfgenres verder worden uitgewerkt."

Voor inschrijven en meer informatie: bibliohteekhlb.nl.