De ontmoetingsruimte van 't Vûronger wil een huiskamer zijn voor de buurt, waar iedereen terecht kan voor een praatje of activiteit.
De ontmoetingsruimte van 't Vûronger wil een huiskamer zijn voor de buurt, waar iedereen terecht kan voor een praatje of activiteit. Foto's: Bob Awick

Kracht van
t Vûronger is betrokkenheid van senioren

Huizen heeft diverse centra waar wijkbewoners terecht kunnen voor verschillende activiteiten. Vroeger werden dit buurthuizen genoemd, maar tegenwoordig zijn er allerlei andere namen in omloop. Wat gebeurt er in die centra en wat kenmerkt ze? Vragen die aan bod komen in een serie over dé plek in de buurt waar van alles gebeurt! Deze week 't Vûronger, waar voornamelijk veel senioren komen.

HUIZEN 't Vuronger is het wijkcentrum voor het Oude Dorp, de Zeeheldenbuurt en de buitengebieden van Huizen zoals Crailo en Bikbergen. Het centrum zit in een oud schoolgebouw aan de Schoolstraat 6.

Bij binnenkomst ga je door de hal rechtdoor de ontmoetingsruimte in met een bar. Hier wordt van alles georganiseerd en kunnen mensen ook voor een praatje binnenlopen. Dat deed ook vrijwilliger Cor Hamans nu ruim een jaar later. Hij had een nare tijd achter de rug en wilde weer onder de mensen komen. De eerste keer voelde het nog niet als thuis, want niemand sprak hem aan, maar de tweede keer trof hij er gastvrouw Corrie. Zij gaf hem een bak koffie en bood een luisterend oor. Nu is Cor zelf een gastheer in het centrum en hij blijkt een goede ambassadeur te zijn.

Levendiger

"Sinds Cor hier is, is het hier nog levendiger geworden", vertelt Anneke van der Veer. Zij is Sociaal werker voor wonen, welzijn en senioren en maakt ook deel uit van het Sociaal Wijkteam. "Hij is binnen komen lopen en nu kind aan huis geworden", beaamt Janny Hospers, die ook Sociaal Werker is in 't Vûronger.

Bewegen

"Ik wil mensen vooral aan het bewegen krijgen", zegt Cor. Hij vertelt dat hij DJ is geweest en dat hij na de zomer op zondag gaat zorgen dat het gezellig wordt in 't Vûronger. "Als ik muziek draai, zijn er zelfs mensen die gaan dansen. Dat vind ik leuk." Hij heeft inmiddels ook geregeld dat er een tafeltennistafel komt. "Biljarten is alleen voor mannen", zegt hij. Dat kan wel rekenen op protest van Anneke en Janny, want zij kennen toch ook wel vrouwen die een potje biljart op het groene laken kunnen spelen. Cor: "Maar tafeltennissen kan iedereen, ook wat oudere mensen en dan komen ze lekker in beweging. Ik denk ook dat als je er twee badmintonrackets neerlegt, mensen dan ook vanzelf wel gezellig even een pluimpje slaan."

Senioren

Janny: "Wat Cor doet, is wat wij willen. De kracht van dit wijkcentrum ligt erin dat hier veel senioren komen die betrokken zijn. Die willen we letterlijk en figuurlijk in beweging krijgen en houden. Letterlijk door beweging, maar ook figuurlijk door ze mee te laten doen aan allerlei activiteiten." Anneke: "'t Vûronger is een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en nieuwe activiteiten kunnen opzetten. Wij kunnen ze daar als Sociaal Werker bij ondersteunen. Zowel Janny als ik zijn ook Beweegcoach in Huizen. Dat overstijgt natuurlijk dit wijkcentrum, maar dat zetten we ook hier in."

Zomerinloop

Op dit moment is er een Zomerinloop die op woensdag van 15.30 tot 16.00 uur gehouden wordt. "Die is er nog volgende week. Dan gaan we weer over op het gewone rooster", legt Janny uit. Cor vindt dat een mooie gelegenheid waar mensen terecht kunnen voor een praatje, wat drinken of een spelletje doen. "Ook is de wijkagent een keertje langs geweest. Dat vond iedereen leuk. Dat soort dingen kunnen hier."

Gelukkig

Cor vertelt hoe hij door het wijkcentrum weer zichzelf is geworden. "Ik ben weer wie ik was. Ik kom hier graag, want hier komen gewone mensen. Ik verveelde mezelf thuis. Door hier iets te doen, krijg ik ook een goed gevoel. Ik hoop dat meer mensen hier naar toe zullen komen. Bijvoorbeeld als ze alleen zijn na een scheiding of overlijden. Het doorbreekt je ritme en daardoor wordt je weer gelukkig. Dat heb ik zelf ervaren. Ik gun dat iedereen.", zegt hij gedreven. "Ik ben een mens van de dag en heb geluk dat ik er nog ben. Ik hoop dat mensen die eerste stap nemen om hier een keer langs te komen." Janny: "Dan is het wel handig als ze in de ochtend komen, want dan zijn de gastvrouwen en -heren aanwezig. Die zullen iedereen dan hartelijk ontvangen." Zij is blij met de Gezellige Zondag Samen die Cor op 10 september gaat starten. "Zondag blijkt voor sommige mensen wel een hele lange dag te zijn. Die kunnen we met deze activiteit onderbreken. Het begint om 14.00 uur."
Anneke: "We organiseren ook maandelijks op de laatste zondag van de maand een verrassingsdiner. Mensen moeten zich hier wel voor opgeven.Voor 3,50 euro kunnen mensen dan hier gezellig een maaltijd komen nuttigen, die door vrijwilligers is bereid. Opgeven kan via grisselada@outlook.com of via 06- 11079110. Daarnaast is er de laatste zondag van de maand een zondagsdiner bereid door een chef-kok. Voor 8,50 euro kan men aanschuiven. Hier moeten mensen zich ook vooraf aanmelden via a_batenburg@tele2.nl of 06-39783952."

BoodschappenPlusBus

"De BoodschappenPlusBus werkt trouwens ook vanuit 't Vûronger. De vrijwilligers die dat coördineren zitten hier. Dat is fijn voor de samenwerking, bijvoorbeeld met de Belbus", zegt Janny. De Belbus rijdt op afspraak en is geschikt voor individueel vervoer of kleine groepen van maximaal 6 personen. Zo nodig worden ritten gecombineerd. De Belbus wordt gereden door vrijwilligers van Versa Welzijn. Deze vrijwilligers zitten boven in een grote ruimte met diverse bureau's en computers.

Geef- en neemwinkel

Ook de geef-en neemwinkel zit boven in het wijkcentrum. "Deze is maandag en donderdag geopend van 10.00 tot 12.00 uur." De winkel ziet er ook echt uit als een winkel. Overal hangen kleren en staan spullen die mensen mee kunnen nemen. Ze kunnen zelf ook iets komen brengen. "Het is op die ochtenden altijd druk. Het is een echte ontmoetingsplek geworden. Overal staan dan ook stoelen waar mensen op zitten", aldus Janny.

Peuterspeelzaal

"Samen met de Stichting Kinderopvang Huizen heeft Versa Welzijn hier ook een peuterspeelzaal." De kinderen kunnen eventueel lekker buiten spelen in de speeltuin bij het wijkcentrum. "Afgelopen zaterdag hebben vrijwilligers ook nog pannenkoeken gebakken voor buurtkinderen. Met dit soort spontane activiteiten willen we de buurt ook meer bij 't Vûronger betrekken."

Digitale inloop

Anneke: "Er zijn nog wel meer activiteiten hier. Mensen kunnen gewoon binnenlopen om er informatie over te krijgen, naar ons bellen of op de website kijken. Een activiteit wil ik er nog wel noemen, dat is de digitale inloop elke donderdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Daar kunnen mensen terecht met vragen over het gebruik van smartphones, tablets of laptops. Daar starten we na de vakantie weer mee."

Koektrommel

Wat is nu echt het meest kenmerkend voor 't Vûronger? Janny: "Dat moet wel de koektrommel zijn. Die staat voor kleinschaligheid en de gezelligheid. Deze staat achter de bar en wordt bewaakt door de gastvrouwen en gastheren. Anders zou hij binnen een uur leeg zijn. Die koektrommel hoort hier, want hij is zo oud als 't Vûronger zelf en staat symbool voor het koekje bij de koffie."

De activiteiten van het centrum zijn terug te vinden op de website van versawelzijn.nl. Bellen kan ook naar 035 528 82 68. Het buurthuis heeft daarnaast een Facebookpagina: Vuronger.

Vrijwilliger Cor met sociaal werkers Anneke (midden) en Janny.