Wethouder Marlous Verbeek op de steiger die aangepast wordt voor de aanleg van riviercruiseschepen.
Wethouder Marlous Verbeek op de steiger die aangepast wordt voor de aanleg van riviercruiseschepen. Foto: Bob Awick

Wethouder Verbeek: 'Riviercruisevaart kan echt iets heel groots worden'

Begin volgend jaar kunnen de eerste riviercruiseschepen aanleggen in Huizen. Wat is daar allemaal voor nodig? Wethouder Marlous Verbeek is er blij mee en vertelt erover.

HUIZEN "Het gaat echt gebeuren", zegt wethouder Marlous Verbeek met een grote lach. "Het is een droom waar we al langer mee bezig zijn, maar vanaf 2018 meren er echt riviercruiseschepen aan in Huizen." In 2018 komt de Zwitserse rederij Scylla naar verwachting 10 tot 20 keer aanleggen en in 2019 hopelijk 20 tot 30 keer."

De Zwitserse rederij neemt Huizen op in haar programma en is bereid om daar zelfs een bedrag van 125.000 euro te investeren. "Ongelooflijk hè", zegt Verbeek. "We zijn er nu al een paar jaar mee bezig, maar het wordt nu ineens wel heel concreet."

435.000 euro

In totaal was er berekend dat er 435.000 euro nodig was om de riviercruisevaart naar Huizen te trekken. Van de provincie kreeg de gemeente al een forse bijdrage van 200.000 euro en zelf draagt de gemeente ongeveer 100.000 euro bij. De eerste werkzaamheden zijn al begonnen. "Er komt meer bij kijken dan je denkt", zegt de wethouder. "Er moet stroom en water aangelegd worden en er moet gezorgd worden voor afvoer van allerlei zaken, zoals bijvoorbeeld afval. Dat laatste gaat desgewenst Teeuwissen doen, een lokaal bedrijf en dat zijn mooie kansen."
Daarnaast zal de steiger achter het Fletcher Hotel versterkt worden en geschikt gemaakt worden voor de schepen, die zo'n 100 tot 200 passagiers per keer aan boord hebben. Er kan straks aan een kant worden aangelegd door twee boten naast elkaar tot 135 meter lang.

Huizer economie

Gaan deze toeristen dan allemaal daarna meteen de bus in? Komen ze eigenlijk wel in Huizen? "We gaan er vanuit dat ze ook Huizen zullen bezoeken. Het moet natuurlijk ook iets opleveren voor de Huizer economie. We hopen dat ondernemers arrangementen zullen maken die het ook aantrekkelijk maken voor toeristen om Huizen in te gaan of iets doen met een kortingsbon. Wij als gemeente zijn al bezig met de voorbereidingen en in gesprek met allerlei partners. Zo gaan we bijvoorbeeld praten met de Stichting Huizer Botters. Hoe leuk zou het zijn als daar buitenlandse bezoekers ontvangen worden door mensen in Huizer klederdracht? En dat de smederij dan open is en in bedrijf? Daarnaast zou de botterstichting ook vaartochten op een botter kunnen aanbieden. Gezellig met een picknickmand er bij."

Zwitserse rederij Scylla investeert 125.000 euro in aanlegplaats

Ook denkt de wethouder erover om een VVV-punt te maken op de botterwerf. "Dan kunnen toeristen daar diverse folders halen. We zijn al bezig met een folder die vertelt wat er in Huizen en omgeving allemaal te doen is. We promoten daarbij ook de regio, want het is ook wel een beetje een regionaal project. Zo vertellen we iets over Naarden-Vesting en het Muiderslot. Huizen ligt mooi tussen Amsterdam, Almere en Utrecht, een goed uitvalgebied voor toeristen die hier met de riviercruises komen."

Treintje

Een andere droom van de wethouder is die van een treintje dat de haven en het Oude Dorp met elkaar verbinden. "Ook hier hopen we dat ondernemers er in zullen participeren. Ik zie het al helemaal voor me: een treintje met Old Amsterdam erop van Westland. Ik moet binnenkort toch maar eens met ze gaan praten."

Groots

Verbeek had enkele weken geleden de gelegenheid om Internationale touroperators wat te vertellen over de mogelijkheden die Huizen wil creëren. "Dat werd enthousiast ontvangen", zegt ze. "Je moet je bedenken dat als Lelystad Airport straks groter is er wellicht ook mensen van daaruit hier op cruiseschepen zullen stappen. Ook als de Floriade in Almere wordt gehouden in 2022 is dit een mooie plek om aan te leggen. Het kan echt iets heel groots worden."
Huizen werkt voor de cruisevaart samen met Amsterdam Cruise Port (ACP). "In 2014 kwamen we door contacten met ACP erachter dat er een grote groei werd verwacht op het gebied van riviercruises en dat er nog gezocht werd naar havens in de Metropool Regio Amsterdam (MRA), waar ook onze regio deel van uitmaakt. Zo is het allemaal begonnen. Het idee om Huizen hier voor geschikt te maken, werd gelukkig ook enthousiast ontvangen door de hele gemeenteraad. Na onderzoek bleek het ook allemaal mogelijk te zijn. Wel moet bijvoorbeeld de vaargeul worden aangepast, maar dat is allemaal met Rijkswaterstaat bekeken."

De gemeente is druk bezig met de voorbereidingen, zoals het maken van een boekingssysteem. "In de eerste instantie zullen we dat zelf doen, maar het is de bedoeling dat we ons uiteindelijk aansluiten bij dat van Amsterdam Haven. Huizen kan zodoende ook gebruikt worden voor schepen die niet in Amsterdam kunnen aanleggen, omdat het te vol is. Huizen wil echter ook op eigen kracht interessant worden voor de cruisebranche."

Verbeek zegt dat Huizen gelukkig op tijd is ingesprongen op al deze ontwikkelingen. "Begin volgend jaar zijn we er klaar voor. Er zullen voor die tijd nog verschillende momenten zijn waarop we van ons laten horen."