Bolletje Rolletje huurt jaarlijks de grote zaal van wijkcentrum 't Holleblok voor een week kindertoneel in de vakantie.
Bolletje Rolletje huurt jaarlijks de grote zaal van wijkcentrum 't Holleblok voor een week kindertoneel in de vakantie. Foto's: Bastiaan Miché

Vooral ligging
van 't Holleblok in wijkcentrum is uniek

Huizen heeft diverse centra waar wijkbewoners terecht kunnen voor verschillende activiteiten. Vroeger werden dit buurthuizen genoemd, maar tegenwoordig zijn er allerlei andere namen in omloop. Wat gebeurt er in die centra en wat kenmerkt ze? Vragen die aan bod komen in een serie over dé plek in de buurt waar van alles gebeurt! Deze week 't Holleblok, dat midden in de wijk bij de winkels en het gezondheidscentrum ligt.

HUIZEN Wijkcentrum 't Holleblok aan de Holleblok 2 ligt echt in het hart van de wijken Huizermaat en Bovenmaten. Bij het wijkwinkelcentrum, het gezondheidscentrum, scholen en de sportzaal.

"Ik denk dat dat het wijkcentrum ook uniek maakt", zegt Herjan Gerlings, sociaal werker bij het wijkcentrum. Samen met Janny Hospers, ook sociaal werker, beheerder Greetje van der Vliet en vrijwilligers Ananda Sjoordema en Ineke Hilgersom-van den Brink vertelt hij over 't Holleblok. Hij houdt zich ook bezig met het project 'Zelf aan Zet', dat samen met de gezondheidscentra in de wijken is opgezet. "Bij dit project ben ik ook buurtsportcoach. Het is de bedoeling dat we de drempel slechten om mensen te laten bewegen. De bedoeling is dat ze daarbij ook minder gebruikmaken van de gezondheidszorg. Het wordt ook wel 'welzijn op recept' genoemd. De dokter schrijft het uit aan mensen die het nodig hebben en ik verbind deze mensen met het bestaande aanbod. Natuurlijk kunnen we ook samen nieuwe initiatieven opzetten, maar uiteindelijk moeten mensen het zelf doen", vertelt Herjan enthousiast.

Eenzaamheid

Zijn collega Janny vult hem aan. "We kijken nu veel meer wie of welke groepen onze aandacht nodig hebben." Herjan: "Mensen die een herseninfarct hebben gehad komen hier bijvoorbeeld een potje scrabble spelen om hun hersenen te trainen, maar ook eenzaamheid maakt ziek. We hopen dat mensen die eenzaam zijn bij ons ontdekken wat er allemaal te doen is. Eventueel ga ik naar mensen thuis en help ze over de drempel."

Ontbijt

Greetje: "Ineke is een mooi voorbeeld van hoe iemand die eenzaam is iets kan betekenen voor anderen." Ineke: "Ik weet niet meer wanneer ik binnenkwam, ik denk een jaar of vijf geleden. Ik zat thuis in mijn eentje en ineens dacht ik: er moeten nog meer mensen zijn zoals ik. Ik ga wat voor die mensen organiseren." Het begon met een gezamenlijk ontbijt. "Gewoon, gezellig je dag starten door met elkaar te eten", zegt ze enthousiast. Het wordt al een tijdje niet meer gedaan, maar daar gaat ze verandering in brengen. "We starten donderdag 7 september om 9.00 uur met een ontbijt. Daarna kunnen mensen blijven om koffie te drinken. Wie alleen koffie wil komen drinken, kan rond 10.00 uur binnenlopen. Ik ben niet zo van de klok. Ik hoef geen kinderen meer van school te halen", zegt ze lachend. Ze organiseert deze activiteit vanaf dat moment wekelijks samen met Leny Verhagen.
Al langer organiseert Ineke de naar haar vernoemde inloop op zondagmiddag. "Dat start om 13.30 uur. Mensen kunnen hier gewoon aan komen lopen voor een kop koffie of thee, een spelletje spelen, een praatje maken. Er komen zo rond de 20 mensen. Meestal wel van 65 jaar of ouder. Jongere mensen hebben vaak wel wat te doen op hun zondagmiddag. Deze mensen maken graag het wandelingetje vanaf hun huis naar hier om het gezellig te hebben en gaan daarna weer terug. Afgelopen zondag hebben we lekker met z'n allen ijs gegeten."

Bezige bij

De bezige bij heeft daarnaast ook op maandagmorgen een handwerkclubje. "Dat is van 9.30 tot 12.00 uur. We zijn met zijn tweeën", gniffelt ze. Nieuwe mensen zijn van harte welkom. "Het is heel breed, alles kan en ook mannen zijn welkom. We willen gewoon zo veel mogelijk mensen hier hebben, dag en nacht", zegt ze enthousiast, wetende dat het wijkcentrum haar eenzame bestaan in een bruisend leven heeft veranderd. Dat gunt ze anderen ook. "Het is ook heel handig dat hier de prikpost van het ziekenhuis zit. Na afloop bieden we mensen graag een stoel en een kopje koffie aan. Laatst heb ik zo samen met iemand die daarvoor kwam anderhalf uur zitten praten. Dat is gewoon gezellig."

Slechtziend

Het wijkcentrum heeft bij Ananda ook een ommekeer in haar leven teweeggebracht. Ze is al haar hele leven slechtziend, wat aan de buitenkant niet te zien is. "Soms is dat ook wel makkelijk hoor", zegt ze. Ze merkte dat ze eigenlijk het huis niet meer uit kwam en om haar leven weer eens een zetje in de goede richting te geven, ging ze revalideren bij Visio Het Loo Erf. Via hen kwam ze in eerste instantie uit bij de Kindervakantieweek in Blaricum. "Zo ben ik er eigenlijk ingerold. Ik woon hier in de wijk en wilde graag eten koken. Eigenlijk wil ik mensen blij maken en ik vind het gezellig om dat met samen koken te doen. Ik doe dat ook met Leny, die Ineke bij het ontbijt helpt. Het wijkcentrum helpt me, maar ik doe het wel op eigen kracht", zegt ze trots. "Ik vind het een feestje om te mogen doen", vult ze aan, terwijl ze een grote lach op haar gezicht heeft.
De eettafel die ze verzorgt met Leny is één keer in de maand. "De volgende is woensdag 27 september. Die is al vol. Er kunnen 15 mensen mee-eten voor 3,50 euro per keer. De lijst rouleert wel, dus als mensen een keer mee willen eten, dan kunnen ze zich bij mij opgeven. Ze kunnen me bellen via 06-37330080. Zo komen alle mensen wel een keer aan bod om mee te komen eten. De inloop is vanaf 17.30 uur en om een uur of 18.00 gaan we aan tafel."

Moestuinen

Herjan vertelt dat het diner voor deze schappelijke prijs kan worden aangeboden omdat Versa een aantal moestuinen in beheer heeft, onder andere aan de Friesewal en bij de daktuin van Connect. Ananda: "We koken dus lekker vers en gezond. Niets komt uit een pakje." Herjan: "Dat past ook weer bij 'Zelf aan Zet', gezond eten."

Nieuwe Jurk

De unieke ligging en samenwerking met partijen als de prikpost in het wijkcentrum, leveren al bezoekers op die normaliter misschien niet binnen zouden lopen. "Dat is ook weer een voordeel van deze ligging", zegt Janny. "Omdat de taalschool voor kinderen hiernaast zit, is hier bijvoorbeeld ook het project 'Nieuwe Jurk' ontstaan. De moeders naaien samen en leren zo de Nederlandse taal. Als er een jurk af is, kan deze verkocht worden, maar dat is eigenlijk bijzaak. Ook de samenwerking met ondernemers in het winkelcentrum is gemakkelijk. Op een open dag is alles zo geregeld."

Ruimte

Een ander mooi punt van het wijkcentrum vindt ze dat vrijwilligers die al jaar en dag wat organiseren heel goed samengaan met nieuwe vrijwilligers als Ineke en Ananda, die nog niet zo lang betrokken zijn. "Hier is letterlijk en figuurlijk ruimte voor nieuwe initiatieven."
Greetje toont ondertussen het wijkcentrum. We beginnen bijna helemaal achterin, waar een grote zaal is. Hier is Bolletje Rolletje actief met kindertoneel. In een week tijd maken de kinderen zelf een voorstelling. "Ze komen hier al jaren in de zomer." Als we teruglopen, laat ze het lokaal zien waar onder andere het project 'Nieuwe Jurk' plaatsvindt. In een stelling liggen keurig de verschillende stoffen en de naaimachines zijn nu netjes opgeborgen.
Het centrum is niet eens zo groot. "Een deel wordt door het Centrum Jeugd en Gezin gebruikt en een ander door de kinderopvang. Zelf hebben we ook samen met de Stichting Kinderopvang Huizen een peuterspeelzaal." Op weg naar de ingang passeren we de nu lege prikpost waar de stoelen netjes in een rijtje klaarstaan om later in de week weer mensen te ontvangen. Het hart van het wijkcentrum is de gezellige zaal bij de ingang met kleurrijke stoelen. Er hangt een dartbord, want er wordt ook trouw elke week gespeeld door Dartvereniging Huizen.
Herjan: "Er kunnen hier veel verschillende mensen terecht: jong, oud, toneelvereniging, knutselclub, met of zonder beperking. Het wijkcentrum is makkelijk toegankelijk, zelfs voor rolstoelen." Greetje: "Behalve het podium."

Drempel

Alle vijf hopen ze dat mensen een keertje komen kijken. "Ik weet dat de drempel best hoog is. Ik zou het zelf ook niet durven, zo even binnenlopen op zondagmiddag als er twintig mensen zitten, maar als je eenmaal die drempel over bent, is hier zo veel leuks te doen", zegt Ineke. Op dat moment ziet Herjan een mevrouw met rollator binnenlopen waar hij even naartoe gaat. Hij vraagt of zij kan vinden wat ze zoekt. Samen met haar kijkt hij even rond en de mevrouw krijgt folders mee. "Dat merk je wel", zegt hij. "Deze mevrouw heeft geen telefoon en geen computer, dus dan zijn folders het enige middel om de informatie te delen. Maar voor mensen die wel digitaal zijn, hebben we een Facebookpagina waar we zo veel mogelijk op zetten: Wijkcentrum-Holleblok. Daarnaast zetten we onze activiteiten ook op buurtgeluk.nl en natuurlijk op versawelzijn.nl."

Ananda: "Ik wil graag ook de doelgroep binnenkrijgen die hier nog niet komt en net zoals ik niet uit huis komt." Herjan: "Dat proberen we ook te doen, maar dan moeten we wel weten welke mensen dat zijn. Als mensen zo iemand kennen in de wijk kunnen ze dat ook bij mij melden. Ik ga bij ze langs, leid ze eventueel rond en laat ze zien wat hier allemaal gebeurt." Ineke: "Soms is het ook makkelijk om samen met iemand te komen. Desnoods haal ik ze zelf op!"

Van links naar rechts: Ineke, Greetje, Herjan, Ananda en Janny.