Anita Dijk voor De Draaikom, waar straks een AED zal hangen die gebruikt kan worden als iemand een hartstilstand heeft in de buurt.
Anita Dijk voor De Draaikom, waar straks een AED zal hangen die gebruikt kan worden als iemand een hartstilstand heeft in de buurt. Foto: Bob Awick

Anita Dijk: 'Ik wil alle buurtbewoners laten weten dat hij er komt, die AED'

Anita Dijk is meer dan een jaar bezig met het krijgen van een AED voor De Draaikom. Ze haalde er ruim 200 handtekeningen voor op in de buurt.

HUIZEN "Ik zat op yoga in wijkcentrum De Draaikom en het viel me op dat er geen AED was. Een hartstilstand gaat niemand voorbij, jong of oud, en ik vond het belangrijk dat er hier ook een kwam", vertelt Anita Dijk. Ze sprak vervolgens Astrid Veerman van het wijkcentrum aan, die tegen Anita ze: "Als jij daar nu eens voor gaat zorgen."

Anita pakte die handschoen in juli 2016 op en ging ermee aan de slag. "Ik heb 200 handtekeningen opgehaald in de buurt en Renska van het buurthuis heeft er ook nog eens 20 opgehaald. Ook ben ik naar kinderopvang de Toethoorn naast het buurthuis gegaan. Daar vonden ze het ook wel een prettig idee om in de buurt een AED te hebben. Het is ook handig als er iemand in het water valt in de aanloophaven en je zou moeten reanimeren."

Reanimatie

Ze liet zich goed informeren over wat er mogelijk zou zijn door de mensen die haar en haar man Aat hadden leren reanimeren. "Ik ben er zo op gebrand, omdat Aats vader aan een hartstilstand is overleden. Hij was pas 60, dat is toch veel te jong", zegt Anita. Een paar jaar na het overlijden van haar schoonvader volgde ze een cursus. De opgedane kennis herhaalde ze ook nog. "Daarna heb ik het laten versloffen. Een paar jaar geleden heb ik het weer opgepakt en ik wilde ook dat Aat zijn reanimatie haalde. Nu houden we het allebei goed bij."

Anita klom in de pen en schreef de gemeente een brief waarin ze vroeg om een AED, dat staat voor automatische externe defibrillator. Een apparaat dat een elektrische schok geeft als dit nodig is bij een hartmassage, oftewel reanimatie. Deze schok kan een ontregeld hart weer in een goed ritme brengen.
Het duurde lang voor ze van de gemeente iets hoorde en ze moest er een paar keer achteraan bellen."In februari dit jaar konden we op gesprek komen. Daar kregen we te horen dat het beleid in Huizen is dat er in een straal van 500 meter een AED hangt. De Draaikom zit net op de grens van een apparaat bij de Meentkerk en de dependance van de brandweer in de Oostermeent. De eerste zes minuten tellen echter het zwaarst na een hartstilstand. Als je dan nog bijna 500 meter verderop een apparaat moet halen, verspil je kostbare tijd. Er zijn best wel veel oudere bezoekers in het wijkcentrum, maar ook jonge mensen kunnen onverwachts een hartstilstand krijgen. Kijk maar naar FC Utrechtspeler David di Tomasso, die een aantal jaar geleden op 26-jarige leeftijd aan een hartstilstand overleed in zijn slaap. En onlangs nog Ajax-speler Abdelhak Nouri die een hartstilstand kreeg op het veld", zegt Anita gedreven.

Tijdens het gesprek bij de gemeente bleek dat een deel van het Vierde Kwadrant verder lag dan 500 meter van een apparaat. "Dus heb ik geopperd bij de gemeente om er nog eens naar te kijken. Helaas kregen we in juli dit jaar te horen dat het toch niet door zou gaan en de gemeente de aanschaf van een apparaat dus niet zou vergoeden." Anita liet het er niet bij zitten en zocht andere manieren om aan geld te komen. "Astrid kwam toen met het idee om de Stichting Welzijn Senioren in Hilversum te benaderen. Dat heb ik toen gedaan. Op 17 augustus kreeg ik een mailtje van ze dat ze 1.000 euro schenken. Ik sprong een gat in de lucht en deed een dansje. Ik heb alle buurtbewoners die een handtekening hebben gezet, gezegd dat ik het zou laten weten als het zou lukken. Nou, het is gelukt! En Versa heeft ook al vijf mensen laten opleiden die kunnen reanimeren."

Samen met de gemeente worden nu de puntjes op de i gezet, want die wil wel een buitenkast leveren waar het apparaat in kan hangen. "Ook willen we via de gemeente het onderhoud regelen. Dat kost 80 euro per jaar. Ik ga de Boni vragen of we mee mogen doen aan de statiegeldactie hiervoor. Maar in ieder geval komt hij er; ik laat nog weten wanneer precies."

Eigen schoonvader overleed op 60-jarige leeftijd aan hartstilstand