De wethouder links naast de vlag en vertrouwenscontactpersoon Anita Campbell toont de sticker.
De wethouder links naast de vlag en vertrouwenscontactpersoon Anita Campbell toont de sticker. Foto: Bob Awick

Kindervakantieweek krijgt vlag Jeugd Veilig Actief

De Kindervakantieweek voldoet als eerste aan de eisen van het project Jeugd Veilig Actief. Welke zijn dat en welke rol speelt de vertrouwenscontactpersoon?

HUIZEN Wethouder Marianne Verhage heeft vrijdagmiddag een vlag van Jeugd Veilig Actief overhandigd aan de Kindervakantieweek. Deze organisatie voldoet als eerste aan de gestelde eisen. "Daar hebben zij hard aan gewerkt met alle vrijwilligers die dit mogelijk maken", aldus de wethouder.

Jeugd Veilig Actief is een initiatief van de gemeente om de jeugd veilig en actief te laten opgroeien. In 2016 werd het project opgestart met als doel om organisaties binnen een jaar hun omgeving veilig te hebben voor kinderen. Rubin Vos werd als projectleider aangesteld.

Discriminatie

Het gaat daarbij om vrijwilligersorganisaties waar kinderen actief zijn, zoals sportverenigingen, de scouting en de Kindervakantieweek. Kinderen moeten daar veilig zijn, zonder dat zij bijvoorbeeld te maken krijgen met discriminatie of seksuele intimidatie. Vrijwilligersorganisaties die hieraan voldoen, ontvangen een Jeugd Veilig Actief-sticker van wethouder Marianne Verhage. Omdat de Kindervakantieweek geen gebouw heeft, werd hier voor een vlag gekozen.

De eisen die aan elke organisatie wordt gesteld zijn:
- Er is een vertrouwenscontactpersoon (in- of extern) die bekend is bij ouders en kader;
- Een Verklaring omtrent gedrag (VOG) voor vrijwilligers die met jeugd (-18) werken. Deze is gratis als de vereniging een vertrouwenscontactpersoon heeft;
- Vastlegging omgangsregels voor iedereen en gedragsregels/codes voor vrijwilligers;
- Een werkwijze hebben hoe om te gaan met meldingen en deze informatie delen met ouders en andere betrokkenen via de eigen communicatiemiddelen;
- Dit onderwerp minimaal 1x per jaar bespreken binnen het bestuur, met vrijwilligers en vooral ook met nieuwe vrijwilligers.
Anita Campbell is vertrouwenscontactpersoon (VCP) van de Kindervakantieweek, maar ook van Tafeltennisvereniging Huizen, Badmintonvereniging Huizen en Huizer Lawn Tennisclub De Kuil. Vanuit haar bestuursfunctie bij de Stichting Sport Platform Huizen is zij bovendien overkoepelend vertrouwenscontactpersoon voor iedereen die liever buiten de eigen vereniging zijn verhaal doet. Zij is nauw betrokken bij het project Jeugd Veilig Actief, dat door de gemeente Huizen, Vrijwilligerscentrale Huizen en het Sport Platform Huizen vormgegeven wordt.
"Er zijn twee bijeenkomsten geweest voor dit project voor de 21 verenigingen die werken met jeugd onder de 18 jaar. Daar heb ik als VCP de zaken waar het om gaat benoemd. In het project draait het erom grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan. Dat kan van alles zijn, zoals discriminatie, pesten - ook op sociale media - bedreiging, mishandeling, dopinggebruik, eetstoornissen, seksuele intimidatie of erger. Kinderen moeten veilig met hun hobby bezig kunnen zijn", vertelt Anita.

Zelf heeft ze bij het NOC*NSF een opleiding gevolgd. "Ik wilde sowieso weten waar ik het over had. Inmiddels ben ik dus vertrouwenscontactpersoon voor diverse verenigingen. Ik mag gevraagd en ongevraagd dingen signaleren. Bijvoorbeeld als het me opvalt dat altijd de deuren van de kleedkamers open staan waar kinderen zich aan het omkleden zijn. Dan kan ik het bestuur daar op aanspreken en kijken hoe dat te voorkomen is."

'Uiteindelijk willen we grensoverschrijdend gedrag terugdringen'

Daarnaast gaat zij ook, indien nodig, in gesprek met melders. "Mensen kunnen mij mailen of bellen. Dan maak ik een afspraak met ze op een plek die buiten de club ligt. Ik ga ook niet naar mensen thuis, omdat kinderen soms hun ouders ook nog niets hebben verteld. Dat gaat altijd in vertrouwelijkheid en met geheimhouding, tenzij er iets is gebeurd dat strafrechtelijk vervolgd moet worden. Dan moet ik daar melding van maken. Dat bespreek ik natuurlijk allemaal met de melder. Het bestuur moet altijd anoniem worden ingelicht. Dan kunnen we kijken wat voor maatregelen er genomen kunnen worden om zaken te verbeteren. Uiteindelijk willen we grensoverschrijdend gedrag terugdringen. Om dat te kunnen doen, moeten we niet wegkijken, want ook in Huizen spelen dit soort zaken."

Het meldpunt jeugd is bereikbaar via vcp@sportplatformhuizen.nl of 06-1822 6887.