Start er in februari 2018 nu wel of geen veerdienst naar Almere?
Start er in februari 2018 nu wel of geen veerdienst naar Almere? Foto: Bob Awick

Gemeente zet vraagtekens bij veerdienst naar Almere

Johann Krijger is al een tijd bezig met het starten van een veerdienst tussen Huizen en Almere. De gemeente geeft het een kans, maar zet er ook vraagtekens bij.

HUIZEN Wethouder Marlous Verbeek heeft in een memo aan de gemeenteraad voor de commissie Fysiek Domein van 13 september laten weten dat de gemeente een positieve grondhouding heeft ten opzichte van plannen van Johann Krijger om met de Huizer Express een veerverbinding te starten tussen Huizen en Almere. Tegelijkertijd zet zij er ook vraagtekens bij. "Nu moeten wij de voorzichtige conclusie trekken dat het allemaal niet heel kansrijk is", staat in dezelfde memo. Krijger is verbaasd dat de wethouder nu iets communiceert: "We hadden afgesproken om pas in februari 2018 iets naar buiten te brengen."

Krijger wil zich ook aan die afspraak houden, maar wil wel kwijt dat hij alles in het werk stelt om tot een succesvolle afronding te komen en inderdaad te starten met een veerdienst. "Er moet ook nog politieke besluitvorming plaatsvinden en daar zit ik ook op te wachten, maar ik wil in ieder geval wel laten weten dat mijn doelstelling nog steeds dezelfde is als die altijd is geweest."

Huizer Express

Onder de naam Huizer Express wil Krijger de veerdienst naar Almere opzetten. Hierover heeft hij ook contact gehad met de gemeente en in april dit jaar heeft de PvdA-fractie over dit initiatief vragen gesteld naar aanleiding van een brief die de initiatiefnemer naar de raad had gestuurd. Hierin zet hij uiteen dat er door de Huizer Express met diverse horecaondernemers, waaronder de Haven van Huizen, CornelisZ en het Fletcher restaurant en hotel contact is geweest over het gezamenlijk aantrekken van toerisme naar Huizen en met name het Nautisch Kwartier.
"Wij als Huizer Express zouden daarin een goede rol kunnen spelen door o.a. rondvaarten en toeristische veerdiensten aan te bieden op het Gooimeer tussen bijvoorbeeld Almere Haven en Spakenburg. Tijdens onze gesprekken met eerdergenoemde ondernemingen blijkt hier zeker een behoefte voor te bestaan", staat in deze brief.
Een brief die door Krijger geschreven werd, omdat er geen doorlopende vergunning werd verleend voor een ligplaats in de werkhaven, "terwijl er wel plek is voor cruisevaart. Binnen de passagiersvaart is algemeen bekend dat hier de plaatselijk horeca geen enkel profijt van zal trekken. Immers hebben de passagiers all- in betaald voor de cruise en zal men geen gebruikmaken van de plaatselijke horeca-hotelmogelijkheden zoals worden aangeboden in het Nautisch Kwartier. En juist dit is een van de factoren waarom juist de samenwerking met ons en de ondernemers wel een succes zou kunnen worden. Het enkel afmeren om passagiers uit te schepen is wat niet werkt. Juist de haven én haar faciliteiten hebben een gezicht nodig en een plek waar men de moeite voor neemt om daarheen te komen. Water en rondvaarten is zo'n reden. Geachte raadsleden, wij willen de moeite, de tijd nemen, en investeringen doen om het toerisme te bevorderen, maar daar hebben wij uw hulp, besluiten, bij nodig", vervolgt de brief.
Wethouder Verbeek liet toen weten dat de wens om doorlopend aan te mogen leggen aan de oostelijke zijde van de steiger in onderzoek zou worden genomen.

Februari 2018

In de memo waar zij nu vraagtekens zet bij de veerdienst, laat de wethouder de laatste stand van zaken weten. Hierin meldt zij dat in een gesprek medio juli wel duidelijk is geworden dat de heer Krijger voorlopig geen commerciële vaartochten met passagiers gaat starten vanuit de haven. "Al met al achtten wij de aanvankelijk door de heer Krijger geuite voornemens de moeite waard om dit vanuit een positieve grondhouding een kans te geven. Nu moeten wij de voorzichtige conclusie trekken dat het allemaal niet heel kansrijk is. Niettemin stellen wij de heer Krijger nog steeds in de gelegenheid om te starten met een veerdienst, die - naar zijn streven - dan februari 2018 moet starten (met een ondernemersplan). Uiteraard zullen wij een eventueel vervolg toetsen aan de geldende regelgeving voor beroepsvaart. Gelet op de huidige status van de initiatieven zien wij geen grondslag meer voor het laten innemen van een ligplaats aan de middensteiger met een regulier plezierjacht buiten de havenregels om. We hebben dan ook de heer Krijger inmiddels verzocht de gemeentelijke (werk)haven te verlaten."

Huizer Express zou volgens initiatiefnemer toerisme kunnen trekken