Helen Hofman en Marc Pols in het café van het pop-up-Kunstkantoor, waar zij 23 september voor het eerst een fotografiecafé houden.
Helen Hofman en Marc Pols in het café van het pop-up-Kunstkantoor, waar zij 23 september voor het eerst een fotografiecafé houden. Foto: Bob Awick

Zilveren Camerawinnaar Eddy van Wessel bij Het Gooisch Fotografie Café

Eddy van Wessel is de eerste gast van Het Gooisch Fotografie Café van De Gooische Fotoschool. Wat en wie zit er achter het idee van dit café?

HUIZEN De Gooische Fotoschool start 23 september om 15.00 uur met het eerste Het Gooische Fotografie Café in het pop-up-Kunstkantoor aan de Kerkstraat in het voormalige postkantoor. Speciale gast is Eddy van Wessel. "Hij was toevallig rond die tijd in Huizen en wij hebben hem kunnen strikken", vertelt Helen Hofman enthousiast. Samen met Marc Pols runt zij De Gooische Fotoschool, die achter dit initiatief zit. "We willen mensen met fotografie verbinden met dit café", legt ze uit.

Het café is dan ook gratis toegankelijk. Wel moeten mensen zich van tevoren aanmelden. "Dat heeft alles te maken met de locatie. Er mag maar een maximaal aantal mensen binnen zijn", legt Helen uit. Inmiddels zijn er al meer dan veertig gegadigden. "We verwachten dat dit er nog wel tachtig zullen worden", zegt Marc enthousiast.

Zilveren camera

Eddy van Wessel is niet de eerste de beste fotograaf en komt zelf ook uit Huizen, hoewel hij hier niet meer woont. Hij won in 2015 de Zilveren Camera voor zijn fotoserie 'Sinjar, de strijd om Hoofdweg 47'. Deze foto's brengen de strijd tegen IS in Irak en Syrië in beeld. Helen: "Dat is nog steeds een actueel en belangrijk thema, want het gaat over vluchtelingen uit Syrië. Hij brengt in beeld wat het met je doet als 4-jarig jongetje als er weken of maanden om je heen wordt geschoten." Het was trouwens niet de eerste keer dat Eddy de Zilveren Camera won. Dat deed hij in 2012 ook al en hij was ook al tweemaal fotojournalist van het jaar.
Marc: "We zijn van plan een keer per maand een fotografiecafé te organiseren. Daarbij hopen we aansprekende gasten te vinden die iets vertellen over fotografie. Hoe lang een presentatie van iemand gaat duren, weten we niet, maar we willen ook dat mensen onderling met elkaar praten over fotografie. Als iemand net een nieuwe camera heeft gekocht en ergens tegenaan loopt, kan hij dat ook tijdens het café bespreken."
Helen en Marc willen met het café hun enorme liefde voor fotografie delen met de rest van de wereld. Dat doen zij ook met De Gooische Fotoschool. Helen: "Ik ben hier twee jaar geleden komen wonen en kende Huizen niet zo goed. Ik ben toen gaan wandelen en vond het zo mooi. In Amersfoort had ik ook al eens lesgegeven op een fotoschool en ik dacht: misschien kan ik dat hier ook weer gaan doen."

Lesgeven

Als ze praat over hoe ze mensen iets bij wil brengen, straalt ze. Zelf heeft ze de fotoacademie gedaan. Dat ze lesgeven het allerleukst zou vinden, wist ze toen nog niet. "Dat is eigenlijk begonnen toen ik in Amersfoort mijn familie rondleidde door de stad met de camera. Dat vond ik zo leuk. Dat ben ik professioneel gaan doen. Ik merkte ook dat veel mensen bang zijn voor alle knopjes op de camera. Ik wil hen leren wat ze daarmee kunnen. Niet vanuit de techniek, hoewel het wel belangrijk is om daar iets van af te weten. Ik wil dat ze visualiseren wat al die knopjes voor een foto kunnen betekenen."
Marc heeft inmiddels ook diverse opleidingen gedaan en ondersteunt soms bij het lesgeven. Daarnaast is hij ervaringsdeskundige met Photoshop. "Ik werk al jaren met dat programma." Hij verzorgt verder de zakelijke kant van de fotoschool, terwijl Helen de meeste lessen geeft. "We geven nog een cursus in de Brassershoeve, maar de meeste lessen zijn nu hier in het pop-up-Kunstkantoor. Dat is zo'n inspirerende omgeving", zegt Helen. Marc: "We hadden al langer een idee voor het fotografiecafé, maar zagen niet direct een geschikte locatie hiervoor. Nu we in het pop-up-Kunstkantoor zitten, zagen we dat dit een ideale locatie is en de andere kunstenaars zijn er ook enthousiast over. We gaan ook straks geen rijen met stoelen neerzetten, maar maken gezellige zitjes voor een echt café-achtig gevoel."

'We willen ook dat mensen met elkaar praten over fotografie'

Meer info over het café en aanmelden: degooischefotoschool.nl.